Kielkanalen check!

Så var Kielkanalen avklarad och vi sitter I en hamn I Brunsbüttel och lyssnar på vinden som viner i masten och stora fartyg som åker förbi och in i den sista slussen som går ut i älven Elbe och vidare till Nordsjön.

Kielkanalen börjar med en sluss upp ca två meter. Slussen är något större än Trollhättans slussar. När vi slussade gjorde vi det tillsammans med fyra containerfartyg, en båt från kustbevakningen och ca 10-12 fritidsbåtar. Enligt en källa som vi pratade med innan resan så skulle vi ha penna och papper framme så att vi kunde pricka av alla kor på vägen för att ha något att göra. Vi såg inte en enda ko på hela resan även om vi märkte deras närvaro på annat sätt på vissa delar av sträckan. Mängder av svanar och andra sjöfåglar såg vi på den breda kanalen som till stora delar kantades av vass och grönska. 
 
Vi gjorde ett uppehåll på resan i Rendsburg där vi la oss i en liten mysig hamn. Vi råkade hamna på en brygga som tillhörde båtklubben och fick klubbens lilla hus och uteplats helt för oss själva. Blev grillning och den för resan första tyska ölen. Finfint.
 
Imorgon blir det, om vinden lugnar sig något, ny slussning och ca tre timmars segling till Cuxhaven. Första gången vi får prova på att segla i tidvattenströmmar. Spännande!
 

En länk till resan så här långt http://jrsk.org/jrsk/pages/map.php?id=326 

Kommentera här: