Karlsson har mönstrat på!

Så har ännu en vecka gått och nedräkningen börjar kännas ganska påtaglig. 15 hela veckor kvar, och varje vecka består mest av måndag och fredag. Lördagen bjöd i alla fall på vårväder och Anders var i Uddevalla och monterade linor till vårt vindroder, Styrman Karlsson. Det var ganska blåsigt ute och även om båten fortfarande står på land kan man ana sig till hur det kommer att fungera. Åtminstone om man har lite fantasi och drömmar. Vindrodret håller kurs med hjälp av vinden och kommer att hjälpa oss under längre överfarter.  

 Även skrovet fick sig en översyn och slipning så nu är det målning av botten som står på tur. Samtidigt väntar vi fortfarande på det varma väder som gör att vi (Anders) kan plasta klart. Kanske något vi kan hoppas på att göra mellan all äggätning i påsk.

Hemma stod hallen, både uppe och nere, på tur att rensas från vantar, mössor och schalar som nu har hamnat i tvättmaskinen för att sedan läggas undan fram till vintern om två år. Härligt! Det känns riktigt befriande att slänga och rensa även om vi försöker lämna bort så mycket som möjligt till insamlingar.  När vi går igenom alla saker som vi har inser vi att det är ganska lite av dessa saker som man verkligen behöver. Jag tror att det är den befrielsen som gör att det är ganska skönt att leva i båten under semestern. Man har lagom många/inte så många saker med sig. Vi får väl se om det känns lika befriande efter några månader ute. Hoppas det.

Något som vi skall ha med på resan är i alla fall regnkläder och nu är de införskaffade…Gallonisar och nya stövlar. Jag känner mig som en blandning mellan dagisbarn och fiskargubbe.  

 Vi har även påbörjat vårt sjukvårdsförråd. Helt otroligt vad mycket grejer som behövs. Hur bra stämmer detta in med befrielsen av att inte ha så många saker. Vi har lite saker med oss och det vi har hoppas vi ändå på att inte behöva använda…  Knäppt eller hur.

Så kom våren!

Ja äntligen kom det något som liknade vår. Med våren kom också våra ”små” hem och hälsade på. Det kommer att bli svårt, att åka iväg ett år och inte kunna träffa barn, släkt och vänner så ofta som man vill. Tur att det finns telefon, Skype och Messenger, åtminstone när vi är nära land, och hoppas att vi får besök ofta. Vi har två-tre lediga bäddar beroende lite på hur mycket vi bunkrat för tillfället. Så välkomna!

Svårt att säga när vi kommer att vara på en viss plats men ni får gärna vara lite äventyrliga och ta sistaminutenbiljetter och beslut.

Våren kom som sagt och vi tog med hela skocken upp till Hunneberg och grillade korv i lördags. I skocken ingick våra två barn, flickvän och mina föräldrar. Vi var inte ensamma om den fantastiska idén. Fullt med bilar på parkeringarna och folk vid nästan alla grillplatser. Vi hittade i alla fall en ”uppvärmd” grillplats, bara att hälla på lite mer kol och börja grilla. Halvbränd grillkorv, varm i ena änden och kall i den andra, är faktiskt bland det godaste man kan äta.

 
 

Just nu är det lite lugnt på förberedelsefronten. Vi väntar som sagt på våren och lite mer värme. Kurserna pågår ju för fullt och det är strömtrianglar, batterier och kommunikation avbrutet med lite sång då kören Joyvoice startade förra måndagen. Jätteskoj! Jag har lyckats med att anmäla mig till två kurser som båda går på måndagar.  Får köra lite varannan vecka till Utsjöskepparkursen är slut i början av april.

En båtstämpel har vi i alla fall fixat. Vi funderade länge på om det verkligen är en nödvändig pryl men vi föll för trycket och gjorde som de säger, andra långseglare.  Har även köpt in den sista faktaboken(tror jag) som skall med på resan, World Cruising Routes av Jimmy Cornell. Tillsammans med sjukvårdsboken, fiskboken, kartboken och Reeds Nautical Almanac mfl är vi uppe i många kilo böcker redan.

Anders har ju till skillnad från mig sjömansblod i ådrorna. Hans farfar seglade på engelska kanalen efter detta gamla sjökort från 1895. Synd att fukten satt sina fläckar och att råttorna mumsat lite. 

Vår eller vinter?

Jag skulle vilja skriva om alla vårtecken som jag sett den här veckan och om att våren är här… men det ser ut som att det får vänta lite. Imorgon är det i alla fall vasaloppet för alla hurtiga och därefter brukar ju våren komma. Några som ändå håller med mig om att det borde vara vår nu är småfåglarna som börjat sjunga på morgonen när jag hämtar tidningen.

Känns som att vi väntat på våren länge nu. Vi väntar inte bara på att det skall bli vår, det behöver även bli varmt eftersom Anders skall plasta en del och det då helst skall vara minst 15 grader. Det är ju inte så vanligt att det bir så varmt i februari eller mars så vi lär nog få vänta.

Lite kyla och skitväder är dock inte något som hindrar en enveten seglare(Anders)… radarreflektorn är nu fastsatt på masten och vindrodret monterat på båten. Vindrodret av modell First Mate, kommer att vara vår (förhoppningsvis) trogna vän under resorna över öppet hav. Tillsammans med vår autopilot utgör det den del av besättningen som inte behöver någon vila, mat eller dricka under resan.

Den här veckan har vi fått hem sjökorten över atlanten, som vi beställde från det danska företaget Weilbach. Vi beställde även ett för ett tag sedan, men när det kom visade det sig vara ett för litet kort som inte riktigt täckte den sträcka som vi planerar att segla. Nu har vi i alla fall fått hem två nya kort. Ett över östra atlanten ner till Kanarieöarna och Cap Verde och ett som täcker den västra sidan med Karibien, Bermudas och Azorerna.

 Ser inte så långt ut. Ett sjökort brukar vi ju kunna klämma på en dag.

I måndags var det utsjöskepparkurs som vanligt. Strömtrianglar, tidvattenströmmar och engelska kanalen. Känns lite svårt men det skall väl ordna sig med lite lugn och planering innan vi åker iväg. Färdplanering var även det en del som vi gick igenom. Kolla väder, planera rutten och se till att båten mår bra innan avfärd.

Anders tog tåget ner till Göteborg på tisdag för LRC kurs. En kurs för att få certifikat för att sända och ta emot anrop via kortvågsradion på de marina frekvenserna. Bra att ha då det förhoppningsvis finns några där ute som lyssnar på dessa frekvenser. Kontakt med omvärlden kan vara viktigt😊 Och kanske lite att Anders tycker sånt där är skoj😉

Annars är jag på jakt efter regnkläder och stövlar. Jag och mina gamla gummistövlar har varit oskiljaktiga sedan jag flyttade hemifrån för si så där snart 30 år sedan, de håller fortfarande men är nu ganska slitna och söker därför ett nytt hem där de kan få skön och lugn tillvaro på ålderns höst. Intresserade kan höra av sig.

 

 

 

Får jaga vidare på nätet när det gäller regnkläder. Jag vill ha riktiga regnkläder, typ galonisar, som står emot regn och skvätt från havet. Riktiga regnkläder verkar inte vara något som säljs mycket av i Trollhättans affärer, när jag tittar ut genom fönstret kan jag inte förstå varför.