Ny sex(ig)tant i plast köpt på blocket!

Så då var man brädad… För bara 500 kr är hon inköpt och skall följa med oss på resan. Jo då, jag får ändå följa med, någon skall väl laga mat, hissa segel och hålla vakt under det tidiga morgonpasset.  

Ny leksak inköpt alltså och nu skall det luras ut hur underverket fungerar. Anders är överlycklig och sitter och mäter latitud och longitud till vardagsrumslampan. Det är helmulet idag. Troligen är det här är en av de saker som jag kommer att ha svårt för att hitta motivationen till att lära mig.  Säkert bra att ha i alla fall om alla våra tekniska apparater med GPS slutar att fungera helt plötsligt. Något som tidigare sagts vara nästan helt osannolikt. :)  

Det verkar ju enkelt! Anders fick låna en bok om hur det funkar. Skriven 1895 med tabeller och uträkningar. Spännande. 

Annars går tiden och med det prickar vi av den ena saken efter den andra i en ganska maklig takt. Förra helgen började det till sist bli något som ändå liknade vårväder och Anders påbörjade plastarbetet i båten. Mer jobb blir det denna helg. Smutsigt och illaluktande arbete och bara en som kan vara i båten åt gången.

Söndagen var det säkerhetsdag med Kryssarklubben vid Långedrag i Göteborg. Allt från info om AIS, Epirp, Mob1 och sjukvård till, släcka eld, fyra av nödraketer och nödbloss och se hur en livflotte fungerar i praktiken. Många trevliga människor träffade vi på och grillad korv och kaffe avåts ute i solskenet. Även om det väl egentligen inte är så mycket nytt som vi lär oss är det bra varje gång det är övning och vi får gå igenom allt.  Det ger även tid för lite eftertanke. Har vi tänkt på allt? 

 Naturligtvis har vi inte tänkt på allt och helt klart kommer vi att ha saker som vi får göra under vägen, men samtidigt, skall vi komma iväg så kan vi inte ha allt, inte göra allt och inte vara förberedd på allt. Det är väl ändå det en hel del av vår resa handlar om, att ta dagen som den kommer och uppleva nya spännande saker. 

 Visst är det vackert med vår!

Då är våren här på riktigt! Eller…

Så kom påskhelgen och med den en hel drös med tid att göra av med😊. Det fina varma vädret från helgen innan saknades dock och istället var det blåst och 2 - 6 grader. Vi behöver värme, helst över 15 grader, eftersom vi skall göra lite plastjobb inne i båten innan vi kan städa ur och sjösätta.

 

Vi fick istället passa på att polera, vaxa och måla båten. Som tur var hade vi barnen hemma och många frusna händer, närmare bestämt 10 stycken, på fredagen gjorde att jobbet var trevligt och gick snabbt. Tack S, H och M för hjälpen. Vattenlinjen höjdes också, eller togs bort, så nu kan vi packa fullt.  

  Annat som kan checkas av på listan är att Anders klarat tentan och tagit sitt LRC-certifikat (inte så att jag tvivlade på att han skulle göra det direkt).

Livbåten är också hämtad efter ompackningen så nu är ännu en av alla dessa saker som vi inte vill behöva använda på plats. Vi har även blivit av med våra gamla nödraketer. Lugn, vi sköt inte av dem till påsk. Anders lämnade in dem på returen tillsammans med en hel bil med andra före detta bra att ha saker och annat skräp. Skönt, nu börjar det bli gott om plats här hemma, fast samtidigt lite tomt eftersom flyttlasset med dotterns grejer gick vidare till Alingsås i helgen.

Nu kortvecka innan nästa helgs något varmare väder (?) och säkerhetsdag. 😊 

Tentanerver och resfeber

Mindre än tre månader kvar till avfärd. Trots att det börjar närma sig har vi tagit det ganska lugnt ett tag. Har varit simtävlingar som på nytt tagit upp vår tid på helgerna. Simning och tävlingar är ändå ganska skoj.

Något som i alla fall är klart är utsjöskepparkursen. Tenta igår och sedan en lite nervös väntan innan jag fick min stämpel i den blå boken.  Strömtrianglar och tidvatten, nu har jag koll (tror jag). Har skrapat ihop några stämplar i min blåa bok nu 😊. Anders gick utsjöskepparkursen för ett år sedan och håller nu på med att ta LRC certifikat. Där blir det tenta om en vecka eller så.

Blir lugnt på fixarfronten kommande helg med för då blir det bilfärd till Umeå för att hämta hem dottern och alla hennes saker efter snart två års studier. Vad fort tiden går.

I påsk får det bli fart med båtfixning, för det skulle vara skönt att få i båten och att börja lägga in alla saker som nu ligger här hemma och dräller.

Dags att börja ordna och sortera vår sjukvårdsutrustning i lite olika lådor och att skriva en ny lista på det som är kvar att inhandla.

Första båten från avseglargruppen gav sig iväg från Sverige idag. Lycka till på färden Tindra. Hoppas att vi hinner ikapp er och att vi träffas i någon hamn eller bukt.

Inte utan att man börjar få lite resfeber nu mitt i alla härlig väntan😊.