Inte valfritt men napplöst!

I onsdags seglade vi mot Madeira. Det var totalt vindstilla så det blev till att tuffa fram med motorn igen. Det var soligt, varmt och skönt.  Havet utanför Porto Santo och Madeira är väldigt djupt (flera 1000 meter) och när vi hade rundat den västra sydspetsen av Porto Santo såg vi något som hoppade i havet, för stort för att vara delfiner. När vi kom närmare såg vi att det var stora valar, ca 15 m långa. Anders hade framme kameran och försökte filma lite men det är svårt att filma när man inte vet var de kommer att visa sig härnäst.

Lite inspirerade av några fiskare som kom in med två stora Whooa (namn enligt de portugisiska fiskargubbarna) till hamnen i Porto Santo under tisdag kväll, fiskade vi hela vägen till Madeira. Inte något napp denna gång heller.  

  När vi närmade oss Funchal som är huvudstad på Madeira ropade vi upp hamnen på VHFen och frågade om plats. Jo då bara att komma in så skulle de visa oss en plats. La till och gick vidare till tullmyndigheten och hamnkontoret. På hamnkontoret fick vi också hjälp med att ringa en segelmakare som skulle kunna hjälpa oss med att skaffa nya stag för att ersätta det som gått sönder och för att byta det andra akterstaget och även de två som går framåt. Segelmakaren kom på torsdag morgon och hjälpte till att mäta upp de gamla. Han pratade förvånande nog danska och svenska och berättade att han bott i Danmark i tio år tillsammans med en tjej från Hagfors. Världen är liten. Stagen är i alla fall beställda nu och beräknas komma på onsdag så det blir lite väntan här på Madeira men sämre ställe kan man vänta på.

 Ernst, här har du din överman, en lampskärm av vattenflaska avskärmad med maskeringstejp.

Torsdagen var en typisk fixardag. Lämnade in lite tvätt på ett tvätteri, det finns ingen tvättmaskin här i hamnen, städade, handlade lite och var på turistbyrån och fick info om ön och vandringar. På eftermiddagen mulnade det till och vi passade på att springa lite.  

I förmiddags tog vi en linbana upp till de norra delarna av Funchal, Monte. Den ligger 550 m över havet. Ofta ligger det dis och dimma över bergen och så även idag. Några grader svalare var det också. Resan upp tog ca 10 - 15 minuter och när vi steg ur kabinen kom vi ut till ett grönt och fint samhälle med parker, blommor och växter. En tropisk trädgård att titta på men vi bestämde oss för att bara titta genom staketet. Det fanns även möjlighet att åka släde nerför de branta backarna mot staden, två i varje släde och två förare, som styrde och bromsade baktill. Såg skoj och halvt livsfarligt ut. Vi gick ner och passade oss för att bli överkörda av slädarna. Fågelvägen är det 3.5 km ner till hamnen så det blev en promenad i idel nedförsbackar.

Vi stannade och åt lite på vägen och när vi kommit ner till stan fick vi se en Madeiratillverkning/shop med vinprovning, HM Borges. Vi gick in och provade ett par sorter och bestämde oss för att köpa en ganska söt sort som lagrats i 5 år. Så nu kan vi bjuda på ett glas Madeiravin till osten när ni hälsar på oss under resan.
 Något som inte är så roligt med Madeira är att det är fuktigt och kryllar av mygg. Vi har var och en fått flera hundra myggbett som kliar. Omöjligt att sova med ett surrade i öronen, så vid tretiden i natt gav vi upp och satte igång med att montera myggnät. Det är ju varmt så vi vill inte ha stängt alla luckor och dessutom vill ju strumpan vara ute på båten på nätterna. Efter vi monterat myggnätet återstod att döda så många myggor som möjligt... taket blev prickigt då mätta myggor smashades. När vi sedan lagt oss igen tänkte Strumpan hoppa upp till oss och hälsa på, stackars liten vad förvånad hon blev när hon hoppade rakt in i ett myggnät.  

Backar och målning!

I söndags var det då dags att börja titta på omgivningarna. Vi var in till en hyrfirma i lördags eftermiddag och bokade en scooter. Sedan fegade jag ur då den bara var tredjepartsförsäkrad och vi själva skulle betala allt om något hände med motorcykeln (vilket det naturligtvis inte gör om vi är erfarna enligt uthyraren…). Yrkesskadad, jag vet. Det blev två cyklar istället. 

Det är ju ganska backigt på Porto Santo men vi hyrde två jättebra mountainbikes med mängder av växlar. Det behövdes. Först klarade vi av den ”platta” delen av ön, dvs vi åkte utmed den södra kusten bort till den sydvästra spetsen, Porta da Calheta. En fin strand och klippformation mittemot ön Ilheude Baxio ou da Cal. Fina klippor och grottor.  

Därefter cyklade vi uppför en liten backe på 136 höjdmeter. För att titta på mer utsiktspunkter Ponta da Canaveiro och sedan ner till huvudgatan och havsnivån före vi cyklade upp till Campo de Cima där vi åt en härlig söndagsmiddag på en fin restaurang. Var väl lite väl fin för våra shorts och ganska svettiga t-shirtar men vi fick vår jättegoda mat, Portugisisk biff vilket var en biff med ost, skinka och ett stekt ägg på för mig och biffkött på grillspett till Anders. Jättegott.
 Sedan fortsatte vi uppåt mot Fonte Areia på norra kusten, en lite annorlunda sandklippa ner mot havet. Därefter cyklade vi ner mot marinan igen ganska trötta.
 
Den stora utmaningen sparade vi till måndagen då vi ville komma upp på ett av de höga bergen på öns östra sida, Pica do Castelo, 437 meter högt (på ca 6-7 km). Vi bestämde oss för att cykla upp den första delen och sedan vandra upp till toppen. Det var inte direkt någon strid ström av cyklister som var på väg uppför berget och inte andra fordon heller. Vacker utsikt var det i alla fall och högst upp på den gamla kratertoppen låg en liten byggnad med trädgård och fikaplatser.  
 
 
 

Vi hade med oss vindruvor och bjöd in några vänner på et litet kalas.

Under tisdagen har vi badat, handlat och framför allt målat vår signatur på väggen. Imorgon går färden vidare till Madeira och Funchal.  

 

Porto Santo so far…

Torsdags natt tuffade vi in I Porto Santos marina efter nästan fyra dygn till havs. Den sista delen av resan bjöd på en hel del vind i samband med regnskurar. När vi kom in i marinan var väntebryggan full och det blåste en hel del inne i hamnen så vi ville inte ge oss in bland de övriga båtarna som låg i hamnen. Med hjälp av ficklampa letade vi därför reda på en mooring (boj) inne i hamnområdet som vi hakade fast oss i.

Efter lite torkande, macka och en öl gick vi och lade oss. På morgonen började besättningar som hade båtar utanför hamnen att ropa upp hamnkaptenen för att få en plats i marinan. Vi gjorde också så och fick ok för att ligga kvar vi bojen. Checkade in både hos tullmyndigheten och hamnkaptenen. Det gick väldigt smidigt och vi blev glatt överraskade över priset på platsen och servicen. Betalar bara lite drygt 6 euro per dygn och då ingår dusch och det skall även finnas en tvättmaskin på området som är gratis att använda. Här är det lätt att stanna lite extra länge.

Tyvärr upptäckte vi att det inre aktre staget på vänster sida gått sönder någon gång under seglingen hit. Ett nytt finns inte att få tag på här på ön så vi har fått användning av den reserv dynema som vi tagit med utifall att detta skulle hända. Enligt uppgift här på marinan skall det finnas någon riggverkstad i Funchal på Madeira så vi får försöka få tag på nya stag när vi kommer dit. Så det blev en liten färd upp i båtmansstolen för att få bytt.

På torsdag eftermiddag tvättade vi rodret och botten på båten. Ca 21 grader i vattnet. Härligt! Anders har också fixat lanternan, så nu är den punkten avprickad. Vi promenerade in till staden och tittade runt lite, åt lite gott nygräddat bröd med fyllning som är en specialitet här. Gissa vad Anders hade i sin… Kan ni tro att de hade korvfyllning.

Under fredag och lördag har vi mest varit runt hamnen, solat, badat städat och handlat. Det är ca 9 km sandstrand på södra sidan av ön och stranden börjar alldeles utanför marinan. Muren som går mellan marinan och stranden är täckt med målningar som andra besättningar gjort under åren då de varit här. Vi har handlat färg för att föreviga att vi varit här (eller i alla fall tills det slitits bort om ca 10 år). Det är skoj att se alla båtar som varit här, ganska många svenska. Vårt vindroder, Karlsson, var här med sin tidigare ägare och vi hittade målningen som besättningen på båten S/Y Bri gjorde när de var här 2013.   

  Fredag kväll var vi bjudna ombord på båten S/Y Anemone. Trevlig kväll med mycket prat, gott att äta och dricka, skoj att träffa nya människor och utbyta erfarenheter.

Imorgon skall vi åka runt och titta på ön och kanske blir det en vandring upp till högsta toppen Pico do Focho (516 meter över havet).  Mer om det och bilder kommer.