Ett litet lyft

Idag åker mamma och pappa hem till kalla våta Sverige igen. Blir tomt i båten och nu får vi lägga in en ny växel för att bli klara för avfärd. Jag skall köra dem till flygplatsen i en liten Smart Fourfour…  När vi skulle hämta dem på flygplatsen för en dryg vecka sedan funderade vi över om denna bil räckte för fyra personer och packning. Det roliga var att hon som skulle hyra ut den tjatade om att det var en Smart for four men att hon i nästa mening sa att den kanske var lite slö om man var fyra i den. Varför då tjata om att den var för fyra. Igår när vi skulle hyra bil för att på nytt åka och bunkra förstod vi att den heter fourfour. Mysig bil i alla fall och förhoppningsvis funkar den för tre personer och packning utan att man behöver växla ner till tvåan i uppförsbackarna. Den var i alla fall pigg i nedförsbacken och med medvind skall den nog gå att få upp i 120 km i timman.  

 

 

 Har varit roligt att ha besök här med vandringar, sol och bad. I söndags kväll blev jag och Anders bjudna av mamma och pappa på middag ute på en fiskrestaurang. Vi delade på en stor grillad fisk som jag tror heter Seabrim på engelska. Till fisken fick vi skirat vitlökssmör, Kanariska potatisar, ugnsgrönsaker och ett gott vitt vin. Mums. Sedan efterrätt. La mig inte hungrig den kvällen. (heller)
 Vi hoppade förrätt, men i alla fall en ärlig meny.  

Efter förra fredagens bravader med dingen fick Anders lägga en dag på att få ordning på utombordsmotorn igen. Den fick plockas ner i sina beståndsdelar men lever nu på nytt. Vi har även blåst upp flytvästar för att kolla att de fortfarande är täta och planerat matlista och inköp för 30 dagar. Vi tror att överfarten kommer att ta drygt tre veckor men det är ju bäst att ha mat och vatten för några dagar till.

På söndag var det dags för ett nytt bad för Anders för att skrapa rent propellern från all påväxt. Det blev ett smygbad i hamnen. När Anders kom upp såg han ganska trött ut, något var fel. Det visade sig att propellern inte sitter fast som den skall. Är ju tur att vi upptäckte det innan den ramlade loss men nu behöver vi lyfta upp båten för att se vad som hänt och i bästa fall bara sätta fast den på nytt. Marinan har sagt att de kommer att ha möjlighet att ta upp båten under onsdag eller torsdag denna vecka, idag funkade inte så nu hoppas vi på imorgon. Igår var vi till båttillbehörsaffären på nytt för att köpa bottenfärg. Det har ju växt på ganska mycket under botten och när vi nu ändå behöver lyfta båten så är det lika bra att göra rent och måla botten också.

Vår första plan var ju att vi skulle påbörja överseglingen på lördag men nu blir det senare, förhoppningsvis om allt funkar, är klart och vindarna ligger på åt rätt håll, under nästa vecka.

Vågornas kraft – Dingen, 1 - 0!

Idag tog vi en tur med båten för att ankra i en vik några distans norr om Puerto de Mogán. Fint väder och ganska lugnt så vi tuffade fram till viken och kastade ankare. Med på båten var mamma och pappa och vännerna från Trollhättan, P och M. Anders blåste upp dingen för vi skulle ta oss in till stranden. Han skulle själv simma runt båten och tvätta botten och propellern för att få bort allt som växt på under de dryga fyra månader som vi nu varit ute.

Blev med andra ord jag som skulle köra in alla… Pappa blev den första passageraren. När vi kom fram till stranden tyckte jag att det kändes för osäkert att gå iland där, åtminstone utan någon som är van vid att hoppa i land. Vågorna rullade in över stranden. Förståndigt nog vände vi och åkte tillbaks till båten.  

 Bild på svärmorskudde... Vad vill Anders säga med den bilden 😉

Inte så förståndigt kanske, men vi gjorde ett nytt försök och det blev P och M som är vana dingeåkare och hoppilandkallar som följde med. Vi körde in mot stranden och när vi närmade oss hoppade P av båten. Just som han hoppade av kom en jättevåg och vräkte båten framåt. P fick båten över sig och vred till knät (ont) och båten blev full med vatten. Våg efter våg sköljde in på stranden och för varje våg kom det in mer vatten och sand. Vi fick använda vågornas kraft för att dra upp båten lite längre och få den tömd. 

 En lite finare blomma kanske...

Nu kom vi till nästa fråga, hur skulle vi komma ut från stranden till båten igen. Vi behöver en plan sa P. Planen blev att vi efter att en stor våg vällt in skulle springa ut med båten och hoppa upp i den. Fick vi inte startat motorn så skulle vi ro ut till båten. Sagt och gjort. Vi sprang ut i vattnet med båten mellan oss. Hoppade i båten när vattnet nådde oss till midjan. Som tur var startade båten efter så där 5-6 försök och vi körde ut mot Streamline igen. Ingen mer dingeåkning idag…och just nu håller Anders på med att blåsa ren utombordsmotorn från sand eftersom det inte kom ut något kylvatten efter vår resa…fick lite skäll av Anders för att jag dröjde med att stänga av motorn när vi stod uppe på stranden. Hoppas att han får fixat till den igen.

Tidigare i veckan har vi hunnit med en vandring från Veneguera till Mogan, en vandring på 3,8 km. Även här var våra besökare med. En tuffare vandring än vad vi hade trott visade det sig. Uppförsbackar upp till drygt 400 meters höjd och därefter nerför. Mycket sol och bad och ett besök på en handelsträdgård har det också blivit. Så härligt att ha besök hemifrån. 
 
Vi har även hunnit med en tur till Las Palmas för att hämta den nya fördäcksluckan och köpa en del annat smått och gott till båten. Efter Las Palmas tog vi en tur på den norra sidan av Gran Canaria. Även här smala vindlande vägar efter bergssidorna. Luckan är nu bytt och är tät, skönt.

En dryg vecka kvar till vår planerade avfärd mot Karibien. Just nu har vi blandade känslor av förskräckelse och förväntan inför överfarten.   

Rally i berg och dalbana!

Så är äntligen hjärtat nedskramlat från halsgropen och pulsen har återgått till det normala Ja, vi har varit ute och åkt buss idag. Bussar i bergiga områden med smala vägar är verkligen ett nödvändigt ont och vore det inte för att vi vill komma till lite andra trevliga ställen så hade jag nog undvikit dem helt. Idag tog vi bussen till Alidea de San Nicolas. Vi hade tittat på kartan och tänkte att vi skulle ta en promenad därifrån ner till havet för att bada. När vi kom fram ombestämde vi oss och vandrade istället till El Hoyo. Blev en kort vandring på ca 5 km men med en rejäl stigning i början och en het helt molnfri himmel.

 
 Jobbig omplantering! Vad skall man ha så mycket kaktusar till?

Under bussfärden till Alidea de San Nicolas funderade vi lite på varför det satt folk med solskydd och tält utmed vägen. Det visade sig att det var rally på gång. Vägen skall vara avstängd för tävling under hela kvällen. En smal väg med stup på ena sidan och där man nästan möter sig själv i kurvorna. Inte något jag vill se på… Jag undrar om inte vår busschaufför skall vara med på rallyt och passade på att tjuvträna lite när han körde oss till Puerto de Mogan. Ja vi överlevde ju och man får nog säga att de är rätt duktiga på att köra i alla fall. 

Julstjärnorna börjar blomma, kanske närmar det sig jul här med.  

Under resan hittade vi också ett annat ställe, Veneguera, där många lite kortare leder startar. Passar kanske bra nu när vi får besök av mamma och pappa, fast då får jag stå ut med ännu en bussresa😉.
 
 

Det har varit mycket motion de senaste dagarna. Vi köpte nya springskor i onsdags. De gamla är så slitna att det mesta av mönstret i sulan är borta och vi börjar känna av att det inte är någon studs i dem längre. Fick i alla fall köpt varsina nya par så nu skall det bli lite fart på springningen också. Blev en tur redan i onsdags kväll och det kändes bra. Sedan gick vi en långpromenad upp till gamla Mogan igår. Vi försöker röra på oss en hel del nu för när vi seglar över till Karibien om ett par veckor blir det inte så mycket konditionsträning. 

 

Gammal väderkvarn utanför gamla Mogan. Föremålen framför kommer från en årlig parad/fest som man har i byn.
Men vi hinner bada och träffa trevliga vänner också. Jag läste idag att vin och choklad är bra för hyn. Vi jobbade lite på det igår kväll tillsammans med besättningen från Otilia och Walkabout, fast var det så mycket choklad?

Imorgon kommer vännerna P och M från Trollhättan till Puerto de Mogan och på söndag kommer mamma och pappa. Skall bli så skoj att träffas igen.

 

 

 St. Vincent och Grenadinernas flagga. Vårt första stopp i Karibien blir troligen Bequia där denna flagga skall upp.