Hej då Europa!

 

 

Nu ger vi oss av på det stora skuttet över Atlanten mot Bequia. Vi räknar med att seglatsen kommer att ta mellan tre och fyra veckor så vi får se om vi får fira julafton i sittbrunnen ute på Atlanten. Sillen och pepparkakorna är med och tomten kommer ju ändå i luften med renar så det funkar ju.  Innan vi seglar iväg återstår nu att handla frukt och grönsaker, fylla vatten och klarera ut från Europa.

Igår fick vi båten sjösatt igen efter att ha fixat propellern och målat botten. Efter att ha fyllt fullt med diesel sa vi hej då till besättningen i S/Y Walkabout som seglade iväg mot Bequia. Segling är ju alltid en tävling, åtminstone enligt kapten på S/Y Streamline, så nu har vi en båt att jaga ikapp😉. Vi handlade även färskmat som kött och ost mm. Har nu vakuumförpackat det mesta och kylt ner. Hoppas på så sätt att vi kan äta god mat under merparten av resan (undvika konserver så långt det går).

När vi är ute på havet kan man ju inte ringa till oss. Vi har kortvågsradio och kommer att hålla kontakten med den via mail när det går, kommer även att lägga ut vår position här så att ni kan se hur långt vi kommit. Har ni dator och markerar positionen kan ni kanske även se lite kommentarer.  

Så nu blir det tre fyra veckor av böcker, podar (p3 dokumentär mm), sticka vantar, fiske och lite allmänt titta i horisonten, klappa Strumpan och låta tankarna fladdra iväg.

Vi hörs från Karibien😊!  

Äventyr och ÄVENTYR!

Så kom båten upp på torra land och allt är fixat. Det var naturligtvis inte helt självklart att båten skulle komma upp igår. Trots att vi nu hade ett skriftligt avtal från varvet så tvekade kranföraren när Anders kom för att säkerställa att allt var klart. Den här gången skylde han på att han inte hade stöttor till en båt. Anders stod på sig och sa att det hade han visst och påpekade att vi hade bestämt med chefen på kontoret. Till slut gav han med sig och de tog i hand på att det skulle bli av. Efter att ha kontaktat marinan igen som även de ringde till varvet för att säkerställa att det skulle bli av väntade vi till klockan var halv elva. Då kom en marinero (hamnarbetare) från marinan, efter att även han kollat att varvet var på gång, hjälpte  han oss att dra ut båten från båtplatsen.  Vi ville inte backa och riskera att propellern flög av. Varvet verkar inte har det bästa ryktet. Nu hoppas vi på sjösättning vid halv niotiden imorgon och därefter blir det bunkring av vatten och färskvaror och avfärd någon av de närmaste dagarna.  

 

Under natten som var sov vi för första gången på nästan fem månade utan hav utanför skrovet. Konstigt nog gungade det för fullt hela dagen igår. Blir skönt att komma i vattnet på nytt. Även Strumpan funderar på vad vi håller på med och har bestämt sig för att det troligtvis är något farligt därför har hon gömt sig bakom motorn och hon kommer bara fram då det är mat och så på kvällen.

 

  Börjar kännas lite pirrigt nära nu och vi tittar på väderleksrapporter mest hela tiden. När man blir så där lite vankelmodig och börjar fundera på vad man gett sig in i är det härligt att det alltid finns de som är värre. När vi höll på med att jobba på båten i förmiddags kom en lastbil och sjösatte stilla havsroddbåten Socks 2 från London. En roddbåt på 6 x 1.6 meter för ensamturer över Atlanten😉. I denna båt blev John Beeden första man som solorodde över stilla havet, en liten tur på 209 dagar. Enligt en artikel så var han ett levande skelett när han kom fram. Undra på det.

 
Nu skall båten vara såld till en man, Sanders 64 år, som planerar att ro över till Antigua från Kanarieöarna. Han har med mat för 90 dagar. Hmmm

Ja äventyrare finns det gott om.

Mut och prut? inget lyft!

Nej ännu har vi inte fått lyfta upp båten. Det började ju med att varvet sa att de kunde lyfta båten onsdag eller torsdag denna veckan. Onsdagen gick utan att vi hörde någonting och på onsdag kväll var vi vid varvet och tittade efter någon boss som skulle kunna lämna besked. Hittade inte chefen men en man pratade om att det bara var att komma dit klockan nio morgonen efter, då en tysk båt skulle sjösättas.

Torsdag morgon gick Anders till varvsområdet på nytt för att se om något hände. Sjösättning var på gång men såg ut att ta tid. Han gick och pratade med damen på marinan som haft kontakt med chefen för varvet. Hon talade om att de sagt att de troligtvis skulle ha möjlighet först i mitten av nästa vecka, suck. Vi försökte då få tag på chefen men han var inte på plats. Damen på marinan ringde upp honom på nytt och fick då till svar att han var i Las Palmas men att han skulle titta på hur det såg ut när han kom till jobbet i dag vid niotiden.
 

 Väntar på att fyllas med frukt och grönsaker mm

Så, i morse gick Anders på nytt till marinan för att be dem ringa varvet.

Jo nu trodde chefen allt att det var möjligt med en sjösättning idag, men han skulle kolla igen och återkomma vid halv elva. Halv elva knallade Anders bort till marinan på nytt…jo nu var det ok med sjösättning klockan elva, bara att komma bort till varvskontoret med alla papper på båten. Medan Anders gick bort till chefen på varvet ringde jag till vännerna på Walkabout som hade lovat att hjälpa till vid flytten till varvet då vi inte vill backa med båten och riskera att tappa propellern.

Några minuter senare kom Anders tillbaks, det hade blivit något fel på kranen… tid för lyft först på måndag halv elva. Märkligt, men vad kan man säga. Nu fick han i alla fall ett skriftligt avtal om upptagning på måndag men man undrar ju vad som ligger bakom. Väntade han sig pengar under bordet? Ligger ju inte för oss svenskar direkt. Vi är lika dåliga på att muta som att pruta kan man säga. Nu återstår att se vad som händer på måndag.

Jo då vi börjar längta vidare nu. Även om det inte går någon nöd på oss här på Gran Canaria så har vi tröttnat lite på omgivningarna. Vi vill ju också gärna åka iväg samtidigt som några andra båtar, det känns ju lite tryggare (och helst komma fram innan julafton).

För det mesta brukar det blåsa nordostliga vindar över Kanarieöarna. Just nu blåser det sydliga till sydvästliga vindar. Inte bra om man skall segla mot Karibien och det verkar hålla i sig framåt slutet av nästa vecka. Så, propeller eller inte, vi får ändå vänta på rätt vindar.

Seglarmat, grönsaker och ägg
Har tröstat oss med att baka en kladdkaka idag. Samtidigt skall vi fira underbara dottern M som idag tagit examen och blivit färdig polis. Den tråkiga baksidan av att befinna sig så långt hemifrån är ju att vi missar examen, födelsedagar och annat skoj. Blir i alla fall mums med kladdkaka tillsammans med kaffe och grädde.