En regndag på svaj

Idag ligger vi på svaj I en vik utanför staden Muros I Galicien I norra Spanien. Kom hit igår kväll, backade fast ankaret och tog ett skönt bad innan vi åt kvällsmat. Var varmt och skönt och lite varmare i vattnet än i Caramiñias (ca 18 grader).

Igår morse hörde vi ett par plask utanför båten. Trodde att det var besättningen i grannbåten som tog ett morgondopp men då vi tittade ut var det en grupp med ca 10-15 flasknosdelfiner som lockats in i viken av fiskstim och nu hoppade och jagade. Härligt att se dem så nära. Finns ett 30 tal arter av delfiner och de flesta vi sett tidigare har varit mindre än dessa.

Till filmen

Efter frukost åkte vi vidare söderut. Det var lugna vindar till att börja med och vi fick köra med motor fram mot halvtolvtiden då det började blåsa lite grann. Passade på att segla och det gick i alla fall framåt i ca 3-4 knop. Vid tretiden dog vinden helt och det blev dessutom helt platt vatten. Bara att sätta igång motorn igen.

 
 
 
 Idag regnar det och vi har bara tagit en liten tur med dingen in till staden för att titta hur den ser ut och handla mat. När vi kom fram till affären hade det dock hunnit bli siesta så det var bara att vända om. Hittade i alla fall en öppen fruktaffär och köpte lite frukt och tomater.
 
 Anders håller istället på med lite underhåll av vinschar och gör även om släpgeneratorn lite för att se om han kan få den att snurra lite fortare så att den genererar spänning till batterierna.

Jag håller på med att baka lite bröd och läser en bra bok som H lämnade kvar förra veckan, Lilla Hibiskus av Chimanmanda Ngozi Adichie. Kan rekommenderas, den är jättebra. Inte mycket fart och fläkt när det regnar ute…

In I dimman!

Nu ligger vi för andra gången detta dygn insvept I en tjock dimma. Vi åkte vidare från La Coruna igår och ligger nu för ankar i en fin vik i Camariñas.

 Då barnen besökte oss var vi ute för att fiska och hoppades samtidigt på att se delfiner. Vi fick varken fisk eller såg någon delfin då. Igår hann vi knappt ut från La Coruna förrän vi siktade de första delfinerna. Synd att inte barneb fick se delfiner för det är verkligen fina djur! Men trots fiske en stor del av vägen så blev det inte något napp nu heller.

Det var lugnt väder och lite regn i luften då vi seglade iväg. Fick ganska snart ge upp förhoppningen om att segla, det blåste helt enkelt inte alls. Lugn motorkörning i ca åtta timmar till vi var framme, men undertiden hann det spricka upp och bli soligt. De svenska båtarna Joyette och Space som vi redan träffat på i La Coruna låg redan i viken och då vi backat fast ankaret kom besättningen på Joyette över för en liten pratstund, trevligt att ses igen.

Efter att ha blåst upp dingen och ätit var det dags att gå till kojs. När vi ligger på svaj har vi tänkt att Strumpan kan springa in och ut i båten under natten. Trevligt för henne att inte vara så instängd för katter är ju nattdjur. Väldigt nöjd katt som njuter av tystnaden och ensamheten.

Då vi vill ha koll på om vi draggar på natten hade Anders laddat hem en app som skulle larma om vi kom för långt från den ursprungliga ankarplatsen. Tyvärr larmade den också när den tappade kontakten med GPSen vilket den gjorde så där fyra-fem gånger i natt. Fick ta igen det genom att sova lite längre på morgonen.

Eftersom vi är ganska långt väster om Sverige och egentligen borde ha samma tid som England, dvs en timma efter Sverige så ljusnar det inte förrän ganska sent på morgonen och det är ljust ganska länge på kvällen. Det passar ganska bra just nu när vi inte lever efter klockan så mycket. När vi kommer till Portugal kommer det att rätta till sig eftersom vi då får ställa tillbaks klockan en timma.

När vi vaknade var vi helt omgiven av en tät dimma vi såg varken några grannbåtar eller land. På förmiddagen lättade dock dimman samtidigt som solen bröt igenom. Vi tog dingen och körde in i viken och därefter till stranden där vi bar upp den. Naturen här påminner på håll lite om södra Norrland och Hälsingland. Höga blandskogsbeklädda berg och stenig strand (Kallt i vattnet också).

Smart att passa på att måla botten när det är lågvatten.
 

Lågvatten så det gäller att dra upp dingen långt. Tog en promenad in till den lilla stan. Mysig liten stad där grilloset från alla söndagsfirande spanjorer luktade fantastiskt. De flesta affärerna är stängda på söndagar men ett antal affärer som säljer knypplade spetsar var öppna. Tydligen en specialitet från trakten och imponerande fint hantverk. Vi gick in i en affär där två äldre damer sitter och knypplar med en rasande fart. Det har en stor knyppeldyna framför sig och har ett trettital olika trådhållare som de flyttar på så att det bildas en spets. Med dessa tillverkar de allt från spetsar till spetshandskar och kragar. Vi köper en liten luktagottpåse med spets på. Jättefin till båttoan, som ibland kan lukta allt annat än gott.

När vi kom tillbaks till stranden efter promenaden badade vi och upptäckte att det blivit ännu lägre vatten…bara att kånka dingen tio meter ner till vattnet för att åka ut till båten och äta lunch. Eftermiddagen tog vi det lugnt i båten. Läste lite och klippte håret på Anders som efter snart två månader hade blivit långhårig (nu är det i alla fall kortare).

Vi hade bestämt oss för att springa lite innan maten framåt kvällen. Tog på nytt dingen in till stranden och sprang iväg ut på stora vägen och sedan in på en skogsväg som ledde upp till en vindkraftspark. När vägen tog slut vände vi och såg att det började bli dimmigt på nytt. Bäst att vända och skynda oss tillbaks innan dimman blev så tät att vi inte skulle kunna se båten, är ju lite tråkigt att sova på stranden. Lite intervallträning blev det men... Vi hann😉 

  Imorgon går färden vidare till nästa ria.  

Så var det tyst igen!

Imorse åkte barnen hem, våra egna och flickvän till sonen. Från att ha varit fem personer och katt är vi  nu bara två (och katt). Har varit så härligt att få ha barnen här. Nu börjar förberedelserna för att åka vidare neröver Spanien och Portugal.  

  Barnen kom i söndags morse efter en lång resa, flyg till Madrid och därifrån nattbuss. Efter kramar och lite prat sov vi några timmar och åt frukost först vid elvatiden. Eftermiddagen tillbringades på stranden. Var fint väder och härliga vågor. Tog en promenad i gamla stan medan Anders hjälpte en annan svensk besättning som skulle upp i masten, när vi kom tillbaks satt Anders i deras båt och drack öl och även vi blev inbjudna på vin. På kvällen blev det tapas och eftersom vi inte förstår spanska och de flesta här inte kan engelska blev det lite översättning via google translate. Vi åt i alla fall två sorters bläckfisk, dels den vanliga friterade och dels en kokt marinerad. Jättegott. Åt även ost och en fläskköttgryta. Konstig kombination men gott alltihop.

 
Strumpan på kvällsspaning!

Måndagen var det över 30 grader varmt och vi tog det lugnt och badade mest, både i hamnen och på stranden. Anders, S och M var ute och sprang på morgonen. Det var alldeles galet varmt så jag och H tog en liten promenad till affären istället. Avslutade dagen med lite frågesportspel. H vann som vanligt, smart tjej😊.

Tisdag var vi ute och fiskade. Tonfisk var målet men fiskarna och även delfinerna höll sig undan denna gång. Det enda som ville nappa var fiskmåsar… vi har ett par drag som håller sig i ytan och hoppar och ett som ser ut som en bläckfisk som sjunker ner lite längre under ytan. Ingen lycka denna gång men vi får hoppas på fisk vid andra turer.

 

 Onsdagen tog vi tåget till Santiago de Compostela. En helt underbar gammal stad som är målet för pilgrimsvandringen Camino de Santiago. Katedralen Santiago de Compostela är begravningsplats för aposteln st. James. Stan är också provinsstad med universitet, bland annat i historia, och ett stort och pampigt stadshus. Vi åt en härligt god lunch på en liten restaurang på ett litet torg i gamla stan innan vi gick till katedralen för att köa för att komma in. När jag och Anders stod i kön gick barnen omkring och hittade en annan ingång där man kunde komma in i själva kyrkan. Där var det inte någon kö. 😊

Torsdag morgon var det mulet och lite kallare än tidigare, perfekt för en joggingtur som gick fram och tillbaks till fyren. Tog det lugnt och spelade lite kort innan vi på eftermiddagen tog en långpromenad genom gamla stan och fram till fyren och därefter ut på en udde för att titta på lite skulpturer.  Var lite mör i benen då vi kom hem men kvällen. Kvällen blev jag och Anders bjudna på födelsedagsmiddag på en restaurang. Tapas, den här gången med mycket getost. Kvällen avslutades med lite kortspel, skitgubbe med specialregler…Gissa vem som vann? (och då var det inte ens jag som hittat på reglerna)  

 

 Idag förbereder vi oss för resan söderut. Vi har städat båten, tvättat lite kläder och skall bunkra mat. Vi hoppas att vi fixat det mesta med båten nu (vågar man säga det, Anders sitter just nu och försöker få in minneskortet i plottern, hmm) lager till styrningen byttes på en mekanisk firma men annars är det Anders som varit fixaren. Tur han är händig gubben!