I väntan på vågor!

Just nu ligger vi ankrade i en vik vid Trois Ilets söder om Fort de France på Martinique. Här är sol, 30 grader varmt och i stort sett stiltje. Vi ligger och gömmer oss för en nordvästlig dyning som skall komma in under natten till måndag.

Här i Karibien blåser det nästan alltid från nordost. Därför ligger också de flesta ankringsplatser och hamnar på läsidan, dvs den västra delen av öarna. Nu är det storm norr om oss över sydöstra USA och Bahamas och ut på Sargassohavet vilket gör att det kommer vind, om än väldigt lite från syd och väst här nere. Det är inte så mycket att det är någon fara men de varnar för att det kommer att bli dyning från nordväst under de närmaste dagarna. Dyningen kommer från stormområdet där det är över åtta meter höga vågor. Här kommer det troligen bli en lång dyning med mellan två och två och en halv meter höga vågor vilket kan bli besvärligt om man ligger ankrad utan lä för vågorna. Så, ja vi avvaktar och gömmer oss lite i viken bakom en halvö med skydd för både vågor och vind från alla håll. 

Här ligger vi skyddade för alla vågor. 

I onsdags seglade vi iväg från Sainte Anne på Martinique. Planen var då att segla upp till Dominika med ett kortare nattstopp i Saint Pierre. Vi hade en härlig segling i den ganska beskedliga vinden. Innan vi seglade iväg fyllde vi vatten och diesel och klarerade ut. Det var kö för att tanka vilket gjorde att vi blev lite sena ut från Le Marin.

Då det började bli eftermiddag och vi inte vill komma in och ankra i mörkret bestämde vi oss för att gå in i huvudstaden Fort de France istället. Fort de France visade sig vara en vacker stad och vi beslutade oss ganska snart för att vi ville passa på att titta lite innan vi åkte vidare.  

 Ankarplatsen i Fort de France ligger i en bukt med en lång brygga/pir där kryssningsfartyg lägger till. Där låg flera svenska segelbåtar, bland annat Anemone som vi senast träffade på Teneriffa. Vi bjöd in M och L från Anemone till oss och fick en trevlig kväll då vi fick höra lite om deras överfart till Västindien.

 Torsdagen tittade vi runt i Fort de France. Den mest iögonfallande byggnaden man ser från vattnet är kyrkan St. Louis Cathedral. Den skall vara byggd i stål och betong för att stå emot jordbävningar, brand och annat vilket förstört de tidigare kyrkorna. Kyrkan har nyligen restaurerats och den är verkligen vacker. Vi besökte också grönsaksmarknaden som är stor men lite väl turistanpassad, förutom grönsaker finns det också en hel del souvenirer. Vi passade även på att handla lite mat eftersom det finns bra och lite billigare affärer i stan. Innan vi åker till Dominika behöver vi bunkra mat och vatten. Dominika blev hårt drabbad av orkanen Mariaförra året och återuppbyggnaden håller fortfarande på.
 
 

Men så bestämde vi oss då för att vänta med att åka norrut till vågorna passerat.

Trois Ilets dit vi åkte i fredags är en vacker by på landet. Den har fått namnet av de tre öar som ligger i viken utanför byn. Här vaknar vi till kyrkklockor, tuppgalningar och hundskall och somnar till ljudet av cikador. När vi kom hit låg här endast ett fåtal båtar och de hade troligen legat här ett tag men nu har det kommit in et tjugotal båtar. I lördags promenerade vi till en badstrand i Anse Miton som ligger ca 4 - 5 km från byn. När vi skulle hem igen tänkte vi ta bussen men fick istället lift av en man som stannade och frågade om vi ville åka med. Mannen, som pratade ganska bra engelska för att vara fransman, visade oss runt lite på väg till hamnen. Bland annat till ett museum, tydligen skall Napoleons fru ha kommit härifrån. Blir troligen måndagens utflykt tillsamman med att hitta en restaurang med Wifi.   

 

 

Kommentera här: