Turista på Faial

Hamnen i Horta på Faial är nu fylld av båtar och på fredag är det dags för oss att segla vidare till nästa ö i Azorerna. Igår, tisdag, kom 34 nya båtar in men bara 8 lämnade hamnen. Många av de båtar som kommer in är med i ARC som är en tävling/eskader som går mellan olika delar av världen. En av de båtar som kom in till Horta (de är dock inte med i ARC) var våra vänner i båten EOS. Trevligt att träffa dem igen och vi bjöd naturligtvis in dem på middag igår kväll. Efter en del tjat med hamnpersonalen fick EOS plats vid samma brygga som vi. En fördel med att ha små båtar.

 Utsikt från vår sittbrunn över grannön Pico.

I måndags hyrde vi en liten Smart och körde runt och tittade på ön. Vi körde upp i bergen till vulkanen Caldeira, drygt 1000 meter över havet. Caldeira har en krater med en diameter på 2 km och det går en vandringsled på 8 km runt kraterkanten. Vi började vandringen men insåg ganska snart att vi hade för lite kläder på oss för att gå runt hela. Det blåste och var bara 14 grader uppe på toppen. Vi gick en liten tur och satte oss i lä och åt vår matsäck, pastasallad, innan vi vände och gick tillbaks till bilen. Vi måste lära oss att ta med mer kläder när vi skall upp på berg. 

 

Därefter åkte vi vidare till en betydligt nyare vulkan som tittade upp ur havet 1957. Vulkanen Capelinhoe sprutade upp sten och lava så att den till slut växte ihop med resten av ön Faial som blev ca 2.5 kvadratkilometer större. Vid vulkanen finns ett museum och en gammal fyr som delvis är täckt av askan från vulkanen. Vi tittade på museet och såg en liten 3D film om hur jorden uppstod och vulkanernas roll i det hela.
 
På väg hem åkte vi på södra delen av ön där det är många naturliga grottor in från havet. Faial är en vacker ö med mycket blommor. Om någon vecka blir det nog ännu vackrare när alla hortensiorna börjar blomma, just nu finns det bara en och annan i skyddat söderläge som blommar.
 
 
Var länge sedan vi låg bakom en traktor med mjölkkannor i Sverige. 
Bilen var visst lite kortare än vad vi är vana med.
 Idag har vi målat vår båtbild på piren i hamnen. Senast vi målade bilden var i september förra året då vi var på Porto Santo. En rolig tradition som finns på en del öar. Skoj att se målningarna som besättningarna i en del av båtarna som vi följt på bloggar och läst böcker av innan vi seglade iväg.  Kommer ni till Faial så finns vår målning ute på piren på den delen där man kan sitta. Azorerna är väl värda att åka till och det går att hyra båt här och segla runt mellan de vackra gröna öarna.