Inte valfritt men napplöst!

I onsdags seglade vi mot Madeira. Det var totalt vindstilla så det blev till att tuffa fram med motorn igen. Det var soligt, varmt och skönt.  Havet utanför Porto Santo och Madeira är väldigt djupt (flera 1000 meter) och när vi hade rundat den västra sydspetsen av Porto Santo såg vi något som hoppade i havet, för stort för att vara delfiner. När vi kom närmare såg vi att det var stora valar, ca 15 m långa. Anders hade framme kameran och försökte filma lite men det är svårt att filma när man inte vet var de kommer att visa sig härnäst.

Lite inspirerade av några fiskare som kom in med två stora Whooa (namn enligt de portugisiska fiskargubbarna) till hamnen i Porto Santo under tisdag kväll, fiskade vi hela vägen till Madeira. Inte något napp denna gång heller.  

  När vi närmade oss Funchal som är huvudstad på Madeira ropade vi upp hamnen på VHFen och frågade om plats. Jo då bara att komma in så skulle de visa oss en plats. La till och gick vidare till tullmyndigheten och hamnkontoret. På hamnkontoret fick vi också hjälp med att ringa en segelmakare som skulle kunna hjälpa oss med att skaffa nya stag för att ersätta det som gått sönder och för att byta det andra akterstaget och även de två som går framåt. Segelmakaren kom på torsdag morgon och hjälpte till att mäta upp de gamla. Han pratade förvånande nog danska och svenska och berättade att han bott i Danmark i tio år tillsammans med en tjej från Hagfors. Världen är liten. Stagen är i alla fall beställda nu och beräknas komma på onsdag så det blir lite väntan här på Madeira men sämre ställe kan man vänta på.

 Ernst, här har du din överman, en lampskärm av vattenflaska avskärmad med maskeringstejp.

Torsdagen var en typisk fixardag. Lämnade in lite tvätt på ett tvätteri, det finns ingen tvättmaskin här i hamnen, städade, handlade lite och var på turistbyrån och fick info om ön och vandringar. På eftermiddagen mulnade det till och vi passade på att springa lite.  

I förmiddags tog vi en linbana upp till de norra delarna av Funchal, Monte. Den ligger 550 m över havet. Ofta ligger det dis och dimma över bergen och så även idag. Några grader svalare var det också. Resan upp tog ca 10 - 15 minuter och när vi steg ur kabinen kom vi ut till ett grönt och fint samhälle med parker, blommor och växter. En tropisk trädgård att titta på men vi bestämde oss för att bara titta genom staketet. Det fanns även möjlighet att åka släde nerför de branta backarna mot staden, två i varje släde och två förare, som styrde och bromsade baktill. Såg skoj och halvt livsfarligt ut. Vi gick ner och passade oss för att bli överkörda av slädarna. Fågelvägen är det 3.5 km ner till hamnen så det blev en promenad i idel nedförsbackar.

Vi stannade och åt lite på vägen och när vi kommit ner till stan fick vi se en Madeiratillverkning/shop med vinprovning, HM Borges. Vi gick in och provade ett par sorter och bestämde oss för att köpa en ganska söt sort som lagrats i 5 år. Så nu kan vi bjuda på ett glas Madeiravin till osten när ni hälsar på oss under resan.
 Något som inte är så roligt med Madeira är att det är fuktigt och kryllar av mygg. Vi har var och en fått flera hundra myggbett som kliar. Omöjligt att sova med ett surrade i öronen, så vid tretiden i natt gav vi upp och satte igång med att montera myggnät. Det är ju varmt så vi vill inte ha stängt alla luckor och dessutom vill ju strumpan vara ute på båten på nätterna. Efter vi monterat myggnätet återstod att döda så många myggor som möjligt... taket blev prickigt då mätta myggor smashades. När vi sedan lagt oss igen tänkte Strumpan hoppa upp till oss och hälsa på, stackars liten vad förvånad hon blev när hon hoppade rakt in i ett myggnät.