Sköldpaddor, kolibrier och Dollys taxi

Igår delade vi på en Taxipickup med besättningarna från Walkabout och Otilia och åkte under två timmar runt ön och såg det mesta. En hel del av det vi fick se hade vi redan promenerat till, större är inte ön, men nu fick vi lite guidning om platserna och framför allt om hur livet och det politiska styret fungerar på Bequia. Bequia ingår i St vincent och Grenadinerna, det har varit ett självständigt land sedan 1979 då det blev ”fritt” från Storbritannien. Tidigare ar det även tillhört Frankrike men övergick till Storbritannien i en överenskommelse.
I inloppet till bukten Admirality bay står kanoner på en höjd som vittnar om de krig som Frankrike och Storbritannien utkämpade, ett krig som Frankrike vann.
Norra delen av ön bebos i stort sätt bara av ”utlänningar”, mest amerikaner men även en del fransmän. Orsaken till detta är att marken köpts upp av en amerikan som säljer av den dyrt. På nordöstra delen av ön ligger The Oldhegg Turtle Sanctuary. Under drygt 12 år har man samlat in sköldpaddsungar när de kläckts och behåller dem i bassänger under sju år innan man släpper tillbaks dem i havet igen. Målet är att bevara vattensköldpaddan. Vattensköldpaddan som kan bli 200 år gammal kommer tillbaks till samma strand där den kläcks för att lägga sina egna ägg. Man arbetar även med information till barn och ungdomar på skolor för att öka förståelsen för att ett levande hav och korallrev med sköldpaddor mm är en förutsättning för att turister skall vilja komma till ön och man tjänar mer pengar på sköldpaddorna levande än döda. Något som den yngre generationen förstår.
Efter ett stopp för att titta på utsikten från Mount Plesant kör vi ner mot Frendship bay och vår guide Dolly berättar om valjakten som sker varje år. På ön jagas knölval och man har tillstånd att skjuta fyra stycken valar varje år. Ofta skjuter man dock bara en val, både på grund av att det är svårt att lyckas skjuta den och att valen är stor och räcker. Hela valen används, köttet blir mat och benen gör man smycken av som säljs till turister. Valen får bara jagas på traditionellt sätt i segelfiskebåtar och med harpun.
En liten kolibrie
Efter den guidade turen går vi till restaurangen Porthole och äter en god fish Creole. Trevligt och gott. Efter det blir det en öl på en lokal bar och vi ser en liten svartgrön kollibrie som samlade nektar i blommorna. Så söta. Under tiden vi väntar in nyåret på Bequia promenerar vi, badar, solar och snorklar i det kristallklara vattnet. Ett nyår som här kommer fem timmar efter nyåret i Sverige.
Så ha ett riktigt Gott Nytt år! Och ett jättestort grattis till dottern som fyller 22 år på nyårsafton😊