Vind och disel!

Nu har vi seglat i drygt fem dygn och vi har 595 NM kvar till Kinsale. Vi räknar ner mot 550 NM eftersom vi tror att vi har diesel så att vi kan komma fram med motorn om/när det blir stiltje. Vi ligger just nu i utkanten av ett stort högtryck vars centrum placerat sig sydväst om Irland.  Seglingen går långsamt och vi kryssar, just nu österut men tidigare rakt norrut. Vi letar efter vindstråk på väderfilerna och har lyckats hitta vind ganska bra.  Den 1120 NM långa resan blir därför en hel del längre. Sonen räknade ut att 1120 NM motsvarar hela Sveriges längd från Ystad till Haparanda. En liten jämförelse: Eftersom vi inte kan ta de Svenska vägarna har vi nu tagit en liten avstickare och kör upp för den norska kusten. Vår hastighet är i medel mellan 4.3 och 5.5 knop, ungefär 8-10 km/timme. Det går sakta men snett framåt.

Söndagen började med att jag såg en flock delfiner som hoppade bakom båten och när jag reste mig för att se bättre såg jag även en stor val som simmade en bit bort. Eftersom de andra sov då är det skoj att vi även sett fler valar och delfiner senare. Vid lunch såg vi stor flock med stora valar som simmade och hoppade en bit bakom båten och senare även ett större stim med delfiner som jagade fisk. Skoj att se och speciellt roligt för vår extragast. Nu är det bara fisket som inte går som vi vill, inget napp ännu.

Det har blivit kallt, speciellt på nätterna och fleecefilten, vantar och mössor har kommit fram. Men skönt att det blir ljusare på kvällarna och morgnarna ju längre norrut vi kommer. 

Kommentera här: