Inget aprilskämt!

Man kan tända en brasa med en femliters vattenflaska…

Just nu funderar vi mycket över hemfärden och framförallt överfarten till Azorerna. Överfarten till Azorerna är ca 2200 nautiska mil, dvs lite kortare än vår överfart från Kanarieöarna till Västindien. Så ser det ut i teorin. I verkligheten kan det ju bli lite annorlunda då det vid den förra atlantöverfarten nästan uteslutande var vind akterifrån medan det är mer osäkert var vinden kommer ifrån när vi skall åka nord-österut.  

Även avfärds ö är lite oklart just nu. Vi kommer att åka till Antiqua imorgon och eventuellt blir det därifrån vi kastar loss ut på havet igen. Lite oklart bara om vi kan fylla alla förråd med vatten mm därifrån. Nå ja, vi har ett par tre veckor på oss innan avfärd.

Innan vi kastar loss skall allt kollas på båten och vi skall även göra rent botten igen, det är dagens jobb. Det växer för fullt på skrovet och propellern, trots ny färg innan vi åkte över från Kanarieöarna. Växterna saktar ner farten på båten, en halv knop extra fart gör ganska mycket på en längre sträcka. Så det är bada, skrubba och skrapa som gäller.

Igår seglade vi vidare från Point a Pitre till Deshais då nordvästra Guadeloupe. Vi hade en omväxlande segling med ett stampande ut i hård motvind, under några timmar från hamnen till vi nådde Guadeloupes sydvästra udden. Där fick vi en stark medvind och seglade i 7-8 knop. Därefter lugnade det sig och vi kom i lä av ön så vi avslutade med motorgång in mot viken i Deshais. På väg ut i viken mot Point a Pitre såg Anders en val precis framför båten. Jag satt just då med ryggen åt och slet med vinschen till genuan, så jag missade den. Men lite senare fick vi se några delfiner och när vi kom fram ett par sköldpaddor så det var ganska ok ändå😉.

Nu skall vi klarera ut för sista gången från Guadeloupe, en av de mysigaste och finaste öarna vi varit på, och imorgon bitti drar vi vidare.

I förrgår fick jag se att vi hade fem stycken brännmärken i plasten i sittbrunnen. Dagen innan kom Anders in i båten och sa att det luktade bränd plast. Då luktade vi bara runt inne i båten och konstaterade att det inte var här inne det brann. En stund senare började det regna för fullt.

Vi köpte vatten inför överfarten för några dagar sedan och vattenflaskorna blev stående ute i sittbrunnen en dag innan vi fick stuvat undan dem. Solljuset genom vattenflaskorna har fungerat som ett brännglas och gjort cm stora brännmärken på samma sida om fem stycken av vattenflaskorna. Så vattenflaskor kan vara brandfarliga även om de är bra att släcka med. Men det är troligen säkrare och går fortare att ta med tändstickor om man vill tända en brasa😉. Solen lyser ju inte alltid så starkt och länge. 

  Strumpan har skickat en liten hälsning från sitt nuvarande hem hos sonen i Göteborg. Hon har det bra och håller just nu på att leta mod inför att våga gå ut på balkongen. 

 

Kommentarer:

1 John%252525252520och%252525252520Irene:

Oj, oj, det är mycket som skall klaffa innan hemseglingen, men det fixar ni nog! Kul som vanligt att läsa er blogg. Om ni ligger i English Harbour på Antigua bör ni ta en tur upp till Shirley Hights. Fint, iallafall i 1988 😂Kram
John & Irene
PS. Nu blommar vitsipporna i Ostekallebacken ❣️

Svar: Tack för tipset, just nu ligger vi i Hollywood Harbour men vi skall nog åka runt lite. Har haft en blöt segling hit. Härligt med vitsippor. Våren är mysig. Kram Kristina.
Strumpan, Anders och Kristina

Kommentera här: