Vidare till Stavanger och vi får besök

Måndag kväll skulle Malin dyka upp i Stavanger så på måndag morgon kastade vi loss från Tananger. Motorgång upp till udden och sedan segling in mot stan. Vi hade tur och fick en fin plats i Bredvigå gästhamn, en av fyra gästhamnar i Stavanger och en som även om den är nära centrum, ligger i ett lugnt område bredvid oljemuseumet. Vi tog en promenad i stan och tittade var centralen var. Passade även på att titta var bussen till Prediksstolen skulle avgå.

Stavanger är en fin stad med mycket trähus. På en av gågatorna har husen målats i alla möjliga färger.  Det var gott om turister i staden kanske allra mest beroende av att ett kryssningsfartyg  lagt till i staden. Mitt i stan finns också en lite damm där svanar, änder och trutar håller till. 

 
 
                              

När vi går där bredvid dammen kommer en trut flygande, jagad av flera trutar då den fått tag på en glasstrut den flyger in lågt över mig och tappar glasstruten som ramlar ner i nacken och sedan vidare via ryggsäcken ner på marken, Ett tiotal trutar är på jakt och att de nästan flyger in i mig är inget de lägger märke till. Inte trevligt.

Så härligt att Malin kom till Stavanger i alla fall.

Tisdagen tillbringade vi i stan och började dagen med en joggingtur. Sprang förbi en sjukt stor lyxkryssare Norn som ägs av Charles Simony. 90 meter lång och helikopter på båten. Sprang även förbi hamnen där ett nytt kryssningsfartyg precis la till. Efter dusch passade vi på att tvätta lite kläder och på eftermiddagen blev det promenad och fika på ett cafe i stan.

 Även lyxyaghtens ägare ville se Lysefjorden.
 
Onsdagen tog vi bussen som körde oss via världens längsta undervattenstunnel till parkeringen för vandrare till Prediksstolen. Vandringen skulle ta fyra timmar men bussen skulle hämta efter fem timmar, Lugnt tänkte Malin, vi kanske kan åka med en tidigar buss hem för inte kan väl åtta kilometers vandring ta fyra timmar. Men vi var inte ensamma om att komma på att vi skulle gå upp på klippan denna dag. Promenaden var brant uppåt(och ner på tillbakavägen) eftersom det är samma väg tillbaks så möter man hela tiden vandrare och får gå långsamt i kön bakom dem som går lite långsamt samtidigt som man blir omsprungen av en del.
 
 
Väl uppe på klippan var det fullt med folk som stod och poserade framför kameran. Även Anders och Malin passade på att gå fram och bli fotograferad medan jag fegade litegrann, Kombinationen mycket folk och höga höjder är inte min favorit. Efter fototagningen åt vi pannkakor och började vandringen ned. Väl nere belönade vi oss med en glass innan hemfärden till Pacific.
 
Torsdag körde vi motor in mot Lysefjorden. Lunchen fixade vi på vägen och de tre makrillarna smakade juvligt tillsammans med potatis. Det är verkligen vackert i fjorden med höga berg på båda sidor om vattnet. Vi la till i en hamn vid ett gammalt kraftverk Flörli, här ligger världens längsta trätrappa 4444 trappsteg som går upp på berget, 740 meter upp. En utmaning att promenera upp för alla trapporna ocbh när vi väl kom upp så väntade promenaden ner. En brant promenad på ca 3.5 kilometer. Sammanlagt med alla vilostopp tog promenaden tre timmar och 45 minuter och vi var rejät hungriga och trötta när vi kom tillbaks till båten. Fin utsikt från trappan och fjället i alla fall. Under promenade upp mötte vi några vandrare som gick trappan neråt. Det hade jag aldrig gjort. Kvällen avslutades med lite grillat.
 
Passade på att baka en god pepparkaka och fick hjälp med att slicka skålen samtidigt som jag drog uppe ett par makrillar som kompletterade den som Malin redan dragit upp. 
 
Bara ca 2100 steg kvar, vila och fika.
Och så nedför.

Fredag morgon vaknade vi av ett par rejäla vågor varav en skickade oss rakt in i bryggan, Trist start på dagen. Ändå hade Anders dragit ut båten långt från bryggan dagen innan. Vi tror att det var en snabbgående färja som var boven som gjorde att pulpit på båten skadades. ☹

 Lite ledsen där framme.

Efter frukosten körde vi därför vidare i mot Lysebotn som ligger så långt in som man kan komma i fjorden. Vi körde förbi ett antal vattenfall efter bergskanterna. Det hade regnat på natten. Väl i lysebotten fick vi en bra hamnplats längst in i den nya hamnen. Här stod det också varningar om att man inte skulle lägga sig i den ”gamla” hamnen på grund av att snabbfärjan drar upp stora vågor. Hmmm. Nulåg vi i alla fall bra och en promenad av den mer vanliga sorten utan bergsbestigningar fick bli dagens motion. I Lysebotn samlas turister för basejump från de höga bergssidorna,  Anders och Malin fick se ett hopp som såg ut att gå väl fort och okontrollerat men som slutade lykligt efter en störtlandning. Kvällen avslutades med grill och lite spel.

 
 
 
 
 Lördag morgon åkte vi tillbaks mot Stavanger. Dags för Malin att åka hem  på söndag morgon. När vi kom fram till hamnen var det väldigt fullt. Vi a till på en plats som inte var markerad som gästhamnsplats. Det var fint väder och festival i stan. En hel del mindre båtar hade lagt till i hamnen och efter några timmar åkte en av dessa ut och Anders fick krångrat sig längst in i hamnen. Vi tackade av Malin genom att gå ut och äta och tittade sedan på Freddy Kalas som underhöll. Har varit så roligt att ha Malin med oss på semestern😊.