10 Maj

Nio dygn seglade mot Horta. Vi har ca 1240 NM kvar dvs lite mer än hälften av kortaste sträckan. Vi har härligt vackert väder och befinner oss just nu i mitten av ett högtryck. Vi går sedan ett par timmar tillbaks för motor för vi saknar vind. Vi är just nu i stiltjebältet och i det som kallas hästlatituderna. Det var här man fick ha ihjäl hästen om man började få slut på vatten och mat på de gamla segelskutornas tid. Nu har vi inte någon häst med oss men förhoppningsvis kommer vi igenom stiltjebältet och får vind igen imorgon bitti.
Igår gick en hel del av dagen åt till att kolla kylningen på motorn. Vi startade motorn i tisdags för att ladda batterierna lite extra, då började den varna för att den gick varm. Så igår fick vi röja runt motorn och flytta alla vattendunkar mm för att komma åt. Anders gick sedan igenom allt men kom fram till att det troligen hade blivit luft i systemet då vi hoppat och slagit så mycket i vågorna under de första dagarna. Efter en genomgång och påfyllning av vatten fungerade allt som vanligt igen. Skönt.
 
Vi har nu fiskat i tre dagar och antal fiskar vi fångat är noll, antal fiskar som frivilligt flugit upp på däcket är tre. Man kan äta flygfisk men ofta ser man dem inte förrän på morgonen och det känns inte så frestande att äta dem när de legat döda på däck i några timmar. Tur att vi har mat med oss för att förlita sig på fiske verkar bli magert.
I morse fick vi besök av en stor flock delfiner. Ja, jag vet att vi skrivit om dem förr men man slutar verkligen aldrig att bli glad när man ser dessa lekfulla djur. I flocken idag var det flera små delfiner som visserligen hoppade väldigt högt men inte landade med samma elegans som de fullvuxna djuren. Vi har också sett något som vi tror är Portugisiska Örlogsmän, en manet som ser ut som små genomskinliga lilaskimrande vackra skepp som kommer seglande på vattenytan. 

Annars har vi det ganska bekvämt och lugnt ombord. Har bakat bröd idag så inatt blir det nybakt nattamacka på nattvakten.

Kommentera här: