Porto Santo so far…

Torsdags natt tuffade vi in I Porto Santos marina efter nästan fyra dygn till havs. Den sista delen av resan bjöd på en hel del vind i samband med regnskurar. När vi kom in i marinan var väntebryggan full och det blåste en hel del inne i hamnen så vi ville inte ge oss in bland de övriga båtarna som låg i hamnen. Med hjälp av ficklampa letade vi därför reda på en mooring (boj) inne i hamnområdet som vi hakade fast oss i.

Efter lite torkande, macka och en öl gick vi och lade oss. På morgonen började besättningar som hade båtar utanför hamnen att ropa upp hamnkaptenen för att få en plats i marinan. Vi gjorde också så och fick ok för att ligga kvar vi bojen. Checkade in både hos tullmyndigheten och hamnkaptenen. Det gick väldigt smidigt och vi blev glatt överraskade över priset på platsen och servicen. Betalar bara lite drygt 6 euro per dygn och då ingår dusch och det skall även finnas en tvättmaskin på området som är gratis att använda. Här är det lätt att stanna lite extra länge.

Tyvärr upptäckte vi att det inre aktre staget på vänster sida gått sönder någon gång under seglingen hit. Ett nytt finns inte att få tag på här på ön så vi har fått användning av den reserv dynema som vi tagit med utifall att detta skulle hända. Enligt uppgift här på marinan skall det finnas någon riggverkstad i Funchal på Madeira så vi får försöka få tag på nya stag när vi kommer dit. Så det blev en liten färd upp i båtmansstolen för att få bytt.

På torsdag eftermiddag tvättade vi rodret och botten på båten. Ca 21 grader i vattnet. Härligt! Anders har också fixat lanternan, så nu är den punkten avprickad. Vi promenerade in till staden och tittade runt lite, åt lite gott nygräddat bröd med fyllning som är en specialitet här. Gissa vad Anders hade i sin… Kan ni tro att de hade korvfyllning.

Under fredag och lördag har vi mest varit runt hamnen, solat, badat städat och handlat. Det är ca 9 km sandstrand på södra sidan av ön och stranden börjar alldeles utanför marinan. Muren som går mellan marinan och stranden är täckt med målningar som andra besättningar gjort under åren då de varit här. Vi har handlat färg för att föreviga att vi varit här (eller i alla fall tills det slitits bort om ca 10 år). Det är skoj att se alla båtar som varit här, ganska många svenska. Vårt vindroder, Karlsson, var här med sin tidigare ägare och vi hittade målningen som besättningen på båten S/Y Bri gjorde när de var här 2013.   

  Fredag kväll var vi bjudna ombord på båten S/Y Anemone. Trevlig kväll med mycket prat, gott att äta och dricka, skoj att träffa nya människor och utbyta erfarenheter.

Imorgon skall vi åka runt och titta på ön och kanske blir det en vandring upp till högsta toppen Pico do Focho (516 meter över havet).  Mer om det och bilder kommer.

Kommentera här: