Vandring i väntans tider!

Nu har vi varit ute och seglat i lite drygt tre månader och vi ligger på Madeira. Vi väntar på stagen till båten. Det går ingen nöd på oss, vi sitter ju inte i sjön. Men det hade varit skönt att veta vilken dag grejerna kommer.

Under tiden vi väntar passar vi på att se oss omkring på Madeira. Madeira är grönt och blommande. Ön ligger mitt i ett flera km djupt hav och högsta toppen på ön är drygt 1800 meter. På ön har man byggt levador (vattensystem) som skall leda ut vattnet från den regniga, bergiga mitten av ön till jordbruksområdena runt om vid kusterna. Många av levadorna är byggda efter bergskanter med stup på många meter och det är inte utan att man funderar på hur många människor som fick sätta livet till när de byggdes. De första byggdes så tidigt som på 1500-talet och de senaste var klara 1966. Många av levadorna har byggds av slavar. 

 
Bredvid levadorna finns det gångvägar som är till för att man skall kunna ta sig fram och göra underhåll på vattenvägarna. Gångstigarna är nu också fina vandringsvägar.

I söndags tog vi lokalbussen till Riberio Frio för att gå en 11 km lång vandring till Portela. Bussresan startade med en 30 minuters lång uppförsbacke upp på berget Poiso (1413 meter högt). I Funchal var det sol och ca 22 grader varmt då vi gav oss iväg. När vi kom upp till Poiso regnade det och de som gick av tog genast på sig jackor. Efter 15 minuters ytterligare bussresa kom vi fram till Riberio Frio. Det var svalt ute och vi hamnade i ett moln så det var fuktigt.
 
Promenaden gick längs med levadorna genom en lummig grön skog, ut efter bergskanten och igenom sprängda tunnlar. Vi startade på 880 meters höjd och gick neråt mot 660 meter. Väldigt vacker natur. Vi stannade och åt matsäck på vägen och vid ett tillfälle kände jag mig uttittad och vände mig om och fick se några fina Madeiera Bofinkar. De satt på ett staket bara en halvmeter från oss och tittade med längtan i blicken på min kaka. Det är klart att man får dela med sig. Som tack för besväret fick jag ett par fotografier på de fina fåglarna. 

Från Portela tog vi en taxi hem till båten igen, någon (inte Anders) hade sett lite fel i busstidtabellen och det gick bara en buss hem men den skulle inte gå förrän långt senare på kvällen. Lätt hänt när man tittar i Portugisisk tidtabell.  

I Funchal finns det en fin matmarknad, Mercado dos Lavradores. Där säljs frukt och grönsaker, fröer och plantor, fisk och kött. Tyvärr så har säljarna insett att det är en turistattraktion och priserna är skyhöga. Fick i alla fall smaka på en hel del goda frukter som jag inte sett förut. Köpte några passionsfrukter. De kostade 6 euro för tre stycken, galet.

Under två dagar har vi försökt att komma upp till borgen som syns helt tydligt från hamnen. På något sätt försvinner den bakom alla hus när man kommer nära. Igår lyckades vi i alla fall komma dit. Den var dock inte öppen.   

  När man reser så här och skriver om vad vi gör och ser, blir man ganska nyfiken på vad som händer i alla era liv. Vad händer hemomkring, på jobbet mm. Vi läser ju tidningarna så de stora katastroferna har vi skaplig koll på men det vardagliga skvallret missar vi ju. Har nog inte hemlängtan direkt men saknar barnen, släkt och vänner hemifrån… Skall bli så skoj med besök av släkt och vänner fram i oktober/november på kanarieöarna. Har ni vägarna dit eller hit så titta förbi😊 

Kommentarer:

1 Anonym:

Hej på er. Så härligt att följa er resa o det är roligt att du skriver så ofta o så levande. Här hemma har vi haft underbart höstväder förra veckan men nu är det verkligen höstrusk med regn o blåst. Är du nyfiken på jobbinfo så får du gärna maila mig på jobbet då jag ju inte har din mailadress. Kram/Josefin

Svar: Hej Josefin, så skoj att höra av dig. Jag hör av mig på mailen.😀
Strumpan, Anders och Kristina

2 John%20%26%20Irene:

Hej på er alla tre!
Det är SÅ roligt att följa er på vägen, vilket äventyr! Tycker Ni är fantastiska, och verkligen utnyttjar dagarna i hamn med cykling och promenader, både uppför och nedför, med lagom mix av kultur och natur!
Också roligt att se att ni får nya seglingsvänner och kan njuta av samvaro i varandras båtar med ett glas gott vin. SKÅÅL.
Vi njuter av era fantastiska foton + videor, även STRUMPAN fick ju agera!
Ni har ju avverkat tuffa seglingar i hård vind, så det är väl inte konstigt om beslagen får stryk. Hoppas ni får stagen snart.
Här hemma går vi verkligen mot höst, 10 grader i dag och jätteblåsigt!!!!
Era hyresgäster ser vi inte mycket till, vinkar lite över häcken då och då, precis som förr, ha ha.
Vi har hantverkare från Mockfjärds här i dag. De byter alla fönstren på övervåningen. Skall bli SÅÅ gott. De gamla kunde bara öppnas inåt, och skulle tvättas på 4 sidor ☹.
Annars har sommaren varit god för vår del, men inget nytt att berätta om.
Skulle varit roligt att flyga ner och träffa er, men vi får nog fortsätta att njuta här hemma av er fantastiska reseberättelse.
Massor av res-kramar från John & Irene
PS. Hoppas ni släppte in Strumpan innanför myggnätet! DS.

Svar: Hej, vad skoj att höra från er. Vi har det verkligen bra. Skönt att äntligen få satt in nya fönster. Strumpan är mest ute på båten på nätterna. Hon tycker nog att dagarna är lite väl varma. Ha det så gott. Mvh Kristina och Anders.
Strumpan, Anders och Kristina

Kommentera här: