Välkommen till Teneriffa!

Nu ligger vi i marinan i Santa Cruz på Teneriffa. Det är 29 grader varmt både ute och i båten och solen skiner för fullt. Strumpans päls har precis vuxit ut efter lejonklippningen i somras så det är varmt om dagarna för den lilla.

Seglingen över från Madeira tog nästan två dygn. Innan vi seglade ut från Funchal tankande vi diesel eftersom det skulle bli väldigt lugnt. Det var lugnt till att börja med men när vi kommit ut ca en timma från land började det bli en del vågor och dyning. Sedan började det blåsa nordostliga vindar och vågorna kom bakifrån. Det dröjde inte länge innan Strumpan blev sjösjuk stackarn. Sedan drabbade det mig och under natten Anders. Ja vi hade ju legat i hamn i 10 dagar och det var ännu längre sedan vi var ute i vågor sist så det är ju så det blir. Sjösjukan gick över till morgonen därefter och det gjorde även vinden. Sist vi var sjösjuka var första dygnet då vi åkte över Biscaya så det har gått ganska bra ändå.

Andra dygnet började med motorkörning. Under andra natten kom det lite vind igen och Anders såg att vi skulle komma för tidigt i hamn om vi fortsatte med motor. Det är skönare att anlända då det är ljust. Vi hade medstöm på drygt en knop. Anders gick och la sig strax efter två på natten och jag tog sista passet. Det var nästan fullmåne och ganska ljust. Efter en stund revade jag genuan för att sakta ner lite ytterligare. Hade läst en historia innan vi åkte om de accelerationsvindar som bildas utanför Kanarieöarna på grund av de höga bergen. Väckte Anders vid sjutiden när vinden ökade något… (fegade lite), men det blev inte mer vind än sju meter/sekund. Anders fick i alla fall se soluppgången för första gången denna resa, det är ju alltid fint. 

När vi kom in i hamn var två kända båtar, Otilia och Anemone redan på plats och det ligger ytterligare en hel del skandinaviska båtar här. En eskader skall gå härifrån mot Cap Verde och Västindien i slutet av oktober.

Dagen har vi ägnat åt att boka hamnplats på Gran Canaria under slutet av oktober och november. Två stora Eskader/tävling, ARC, går från Las Palmas marina under november och de båtar som skall med på ARC tar upp hela hamnen vilket gör att även de andra hamnarna blir fulla. Har hört och lästa att det är svårt att få plats och vi skall ju få en del besök av släkt och vänner på Gran Canaria. Blev väldigt glad när vi fick ett mail att vi nu har bokat en hamnplats i Puerto Mogan från den 27 oktober till den 20 november.

Vi har även hunnit med en ny upphissning i masten. Den här gången var det Anders som fick fara upp då vi hade hjälp av vännerna från Otilia. Han hade sett att förstaget låg snett på bulten mot en sprint och har grunnat på det några dagar. Nu är det isatt några brickor där uppe så att det hålls på plats och sitter bra. Är dumt att sitta i tre veckor på atlanten och fundera över det sedan.

Har nu bekantat oss lite med staden. Vet inte riktigt vad jag tycker om den ännu, men det verkar i alla fall som att allt finns här. Nu skall vi under tiden som vi förbereder båten och oss för överfarten passa på att se ön under någon vecka samtidigt som vi badar, solar och umgås. Ikväll blir det middag på stan med vänner och i morgon är vi inbjudna till knytis på bryggan. Vi känner mer och mer att vi kommit in i att leva ett ganska långsamt liv även om det ibland har sina mer äventyrliga inslag.

Härligt!    

Kommentera här: