Medströms till Cuxhaven

Igår var det dags att för första gången testa våra kunskaper i tidvatten och åka ut på Nordsjön för att lägga till i Cuxhaven. Vi har båda gått en utsjöskepparkurs som till stor del var inriktad på tidvatten. Onsdagkväll hade det blåst kuling och jag var lite tveksam till att vi skulle ge oss ut redan på morgonens omgång med medström. I och med att det skiljer drygt tre meter mellan högvatten och lågvatten så blir det rejäla strömmar och det gäller att få strömmarna med sig. Ca tre knops medström skulle vi få om vi åkte då tidvattnet gick ut från högvatten till lågvatten. Gick vi vid kl 8 på morgonen skulle vi få strömmen med oss hela vägen. Nästa möjlighet skulle komma på kvällen vid 17-18 tiden. Jag hade läst att det kunde vara besvärligt med vågor som kom in mot strömmen och det skulle vara vågor på ca 2.5 meter enligt DMI (Danska SMHI).

Vi hade i stort sätt bestämt oss att vänta till kvällen då vi såg att tre båtar låg och väntade för att köra in i slussen. Vi bestämde oss för att hänga på.

Första delen av resan åkte vi på Elbe och det var lä och ganska lugnt. Vi körde på med motorn i nästan fem knop men med strömmen gjorde vi en fart över grund på åtta knop. Sedan tog vinden i och i byarna blåste det upp till 15-16 sekundmeter. Vi stampade fram i vattnet med en fart som tidvis var nere i 2,5 knop genom vattnet. Tur att vi hade medström då… Resan gick i alla fall bra även om det var en del stampande. Efter tre timmar kom vi fram till Cuxhaven, ganska blöta.

 

Cuxhaven är en gammal kurort med många hotell, en stor hamn, tre gästhamnar och en lång sandstrand. Hela staden är invallad då den till största delen är byggd under havsnivån. Uppe på vallen går en promenadstig och på trapporna upp till vallen står det nivåmärkningar på hur långt upp vattnet gått vid olika stormar med översvämningar under åren.  Hela stan är också beredd på att detta kommer att ske på nytt och man har portar som går att stänga till mot vattnet.

Idag har vi legat kvar i Cuxhaven och haft en arbetsdag. När vi åkte från Brunsbüttel till Cuxhaven läckte det på nytt in vatten genom luckan i förpiken och även om vi hade lagt ut plastad frotté så att bädden inte skulle bli blöt så var det dags att göra något åt problemet. Plexiglasluckan har tagits bort och gjorts ren och har sedan satts tillbaks med nytt Sikaflex emellan. Vi har även satt upp Jackstays som vi kan fästa livselarna i och lackat luckan på rufftaket. Hoppas att det är tätt nu för det har just börjat spöregna.  

 

I morse passade vi även på att gå ut och springa lite i det härliga solskenet. Sprang uppe på vallen och gick sedan tillbaks utefter vattnet. Det var lågvatten och inte möjligt att bada just då. Synd!  Vi behövde verkligen träna, blir inte mycket vardagsmotion när det är ca tre meter mellan ”KÖKET” och ”SÄNGEN” och det däremellan finns en soffa.  

Kommentarer:

1 John & Irene:

SÅÅÅ roligt att följa er!!! Lycka till vidare och hälsa Strumpan. :)

Svar: Skoj att ni följer oss, har nu åkt vidare till Helgoland. Ha det bäst.
Strumpan, Anders och Kristina

Kommentera här: