Kanaler, blommor och lugnt!

Vi åkte från Lauwersoog efter vid lunchtid med destination Dokkumer.  Vi skall åka ”Stande routhecanal ” i Holland och det är ett antal kanaler som går från norra Holland och söderöver där broarna är öppningsbara och man inte behöver ta ner masten. Hela Holland består ju av en massa kanaler men även vägar med broar.

Första delen åker man över en sjö. Sjön är inte djup men det finns en utmärkt led som skulle vara åtminstone 2 meter. Det var den inte överallt och vid ett tillfälle såg vi att lodet visade på allt mindre djup och till slut körde vi igenom leran. Vår båt har ett djupgående på ca 180 cm djup. Vi gasade på och kom loss utan problem.

Efter sjön slussade vi upp 30 cm in i kanalen. Holländska landsbygden med blommor, björnbär, änder, kor, grisar, får och tillhörande lukter. Väldigt vackert och alldeles lugnt. Broöppningar vid en hel del tillfällen och vid halv fyratiden kom vi fram till Dokkumer. Då vi stod och väntade på broöppning så öppnade sig himlen och det började spöregna. Vi la till utanför en båt och gjorde lunch istället. Stekt lax, potatis och gräslökscremafraiche. Gott!

 
 
Då vi ätit klart träffade vi på en man som talade om att broarna stänger vid halv fem så det var lika bra att vi låg kvar. Vi behövde handla lite så det blev en tur genom staden för att hitta en mataffär. Dokkum är en gammal vacker stad som är omringad av en vallgrav där vi låg.  Staden består till stor del av små stenhus och det är fullt av växter. Finns även två vackra väderkvarnar i staden.

På väg till Dokkum i kanalen mötte vi förresten S/Y Anna-Lisa som vi följt på bloggen under året innan vi åkte och som var med på ”Familjer på äventyr”. Deras äventyr är ju nu snart slut då de planerar att vara hemma i slutet av juli. Vi skall ju åka ungefär samma sträcka så därför har det varit intressant att följa deras resa.  

 
Broarna öppnades första gången klockan nio på morgonen och då gav vi oss iväg tillsammans med ett tiotal båtar. Vid andra bron för dagen skulle de första broarna betalas. Det går till så att bromannen/kvinnan håller ut ett metspö med en träsko som man lägger betalningen i. Hur mycket står på en skyllt innan bron. Idag har vi betalat allt från 3.5 till 7 euro.  

 Fint väder hela dagen och vacker omgivning. Verkar som att alla holländare gillar att påta i trädgården. Var är all kirskål och alla mördarsniglar kan man undra? (och vad heter mördarsnigel på engelska? Killersnail eller murdersnail) Vackra är de nederländska trädgårdarna i alla fall.

Nu har vi stannat för kvällen vid ett samhälle som heter Grou. Ätit lite gott och druckit ett glas vin i sittbrunnen. Det är fortfarande drygt 20 grader varmt och solsken. Härligt! 

Kommentera här: