Helg på Helgoland

Igår kom vi fram till vårt första förutbestämda delmål för vår resa, Helgoland. Helgoland är också en del av anledningen till att vi kom ut på seglingen. Anders farbror som var fiskare hade en tavla från Helgoland. En ganska liten oansenlig souvenirtavla som kanske inte är så speciell om man är vuxen, men med ett fantasifullt barnasinne så var det bland annat klippan där Bamses farmor bodde. Klart att vi måste åka hit.  

  Vi körde ut från Cuxhaven vid halvåttatiden på morgonen då tidvattnet var på väg ut. Det var stiltje så det blev en hel del motorgång innan vi kunde sätta segel för att kryssa mot Helgoland. Vinden friskade i men när vi skulle slå hade den minskat och vridit så vi hade fortfarande rak motvind mot Helgoland. Blev motorgång in den sista timman. Under seglingen fick vi möjlighet att prova vårt vindroder och det fungerade helt som det skulle. Skönt.

Så gjorde vi då entré i hamnen. Det var mycket båtar i hamnen och då det är ca tre meters skillnad mellan hög och lågvatten så finns det speciella små flytbryggor att lägga till vid, dessa är fästa vid kajen och åker upp med vattnet. Det var ganska fullt men vi hittade i alla fall en plats där vi kunde lägga till. Jag tog förtampen och skulle hoppa av som den gracila gasell jag är. Men precis när jag hoppade förvandlades jag till en flodhäst och ramlade rakt ner mellan båten och bryggan. Flytvästen löste förstås ut och det tar inte lång tid förrän jag guppat upp och simmat till änden av bryggan. Där går det inte att ta sig upp själv men min hjälte kommer till undsättning och drar upp mig på bryggan. Gäller ju att smälta in i miljön när man är ute och reser…     

 Helgoland är för turister mest känd för att de har taxfreeförsäljning av sprit, tobak, parfym och diesel. Ön tillhör Tyskland men är trotts det inte en del av EU:s tullområde, Innan ön blev tysk har den varit både dansk och brittisk. Britterna och Tyskland gjorde ett byte 1890 då tyskarna bytte bort bland annat Zanzibar mot Helgoland. Ön har varit viktig vid både första och andra världskriget då den är strategiskt placerad och efter krigsslutet av andra världskriget använde britterna Helgoland, 1947 bombade de ön i ett försök att förstöra hela ön. Britterna gav tillbaks Helgoland till Västtyskland 1952.

Förutom Taxfreeförsäljning har Helgoland en vacker och speciell natur med sina höga klippor mitt ute i Nordsjön ca 70 km från land. Runt uppe på platån går en promenadstig som är ca 3-4 km lång.  

Många bilder blev det under promenaden men eftersom det var mulet idag får vi ta om dem imorgon😊. Fåglar som havssulor, sillgrisslor och måsar i tusentals häckade på klippväggarna och efter en promenad ner till stranden, 258 trappsteg (vi gick upp med), såg vi gråsälar som låg och vilade sig på klipporna ute i vattnet. Efter promenaden gjorde vi lunch och avslutade med lite hemgjord blåbärspaj med vaniljsås, mums. 

 

Kommentarer:

1 Marina:

En fördel med er resa för oss här hemma är att vi får koll på europeisk geografi när vi följer er, vilket är kul / jättenyttigt. Träffade Marke i helgen och hade en första diskussion om att resan till Kanarieöarna ihop med dom för att träffa er , och vi är på alla fyra :)

Svar: Hej Marina, låter jättetrevligt om ni kommer till Kanarieöarna. Jo vi hittar ju lite orter som vi inte hade koll på tidigare. :-)
Strumpan, Anders och Kristina

Kommentera här: