En omtumlande resa!

Det är lugnt på havet. Inte mycket segling utan mest motorgång de senaste dagarna. Efter en härlig segeltur till Varberg med lagom mycket vind så har det lugnat sig och blåser knappt alls. Aldrig nöjd eller?

Vi återombestämde oss i går morse. Då vinden skulle blåsa sydväst och vi då skulle få motvind, om än en ganska liten sådan mot Samsö, bestämde oss för att resa ner mot Helsingör istället. Seglade ett tag men fick ge upp då vi stundtals bara rörde oss i 2 - 3 knop. Det är 64 distans från Varberg till Helsingör, vilket betyder att om vi seglar i 6 knop så tar sträckan ca 11 timmar.

Eftersom det blåst en hel del tidigare så var det lite gammal sjö från väster vilket gjorde att autopiloten inte riktigt ville hänga med. Anders tyckte också att styrningen kändes konstig, som att den inte riktigt ville ta eller som att vi tappat halva rodret. Så utanför Kullens fyr gjorde båten en 90 graders sväng och ratten slutade helt att fungera. Som tur var låg vi långt från land och det var lugnt. Verktygsväskan åkte fram för att skruva fast två bultar på kvadranten som låser fast den på hjärtstocken. Så nu vet vi något vi måste kolla ibland…

 Kullens fyr
Kom fram till Helsingör vid halv nio på kvällen och tog efter lite mat en promenad och tittade på den mysiga staden. Helt klart en stad vi vill åka till igen men vi hastar förbi Danmark i år. Vi vill söderut till länder vi inte seglat i förut. Därför gick vi upp tidigt för en lång seglingsdag idag med. Målet för idag blir Klinthamn som ligger på ön Mön ca 7 mil söder om Köpenhamn(bilvägen).
 Slottet Kronoborg i Helsingör

De som känner mig vet att jag gillar att planera. Hade därför planerat in två dagars segling från Helsingör till Kiel. Lite väl optimistiskt. Ser ut att bli tre dagar minst. Får nog jobba på att lära mig ta dagen som den kommer tror jag.

 

 

 En som tar dagen som den kommer och sover mest hela tiden är Strumpan. Natten däremot är full av energi. Var uppe och lekte med en lite rastlös katt i båten i natt. Idag har hon i alla fall varit lite vaken och vågat tittat upp i sittbrunnen. Hon är inte så modig vårt lilla lejon, men kanske är hon lite tröttare i natt.

Fredagskaka idag, dotterns snickersrutor, mums.

Och ja! Jag har sett de första valarna på resan, tumlare. Fina djur som påminner om små delfiner. Anders missade tumlarna denna gången, han får en ny chans imorgon.

Kommentarer:

1 Roland Andersson:

Om det är 7 mil från Helsingborg till mönså blir det nog dryga mil. Det är typ 20 mil i själva verket.

Kommentera här: