Vatten!

Vatten har alltid varit en viktig del i vår familj. Vi har under många år seglat under sommartid, våra barn har hållit på med simning från det att de var bara några veckor gamla fram till de flyttade hemifrån, vi har båda varit engagerade som ledare och simlärare. På vintertid har vi utnyttjat det frysta vattnet till att åka skidor. 

Vinterbild från skidtur på Sälenfjället.  

Vatten under vår resa är något som behöver planeras. När vi seglar på sommaren på västkusten och efter kusten utanför Danmark, Tyskland och Norge har det räckt att vi åker in och fyller tanken var tredje, fjärde dag.  Vattnet runt våra kuster är ju också av bra kvalitet och funkar bra att dricka.  Vi räknade i somras fram till att tanken vi har i båten är ca 180 liter.  Tanken är inte helt kvadratisk så det är en grov uppskattning.

Många som seglar längre sträckor skaffar en watermaker som avsaltar vattnet. Vi har också en sådan, men en manuell som vi har i reserv som en säkerhetsdetalj. Den handpumpas och efter ca tio minuter har man producerat 1.5 dl vatten. Hur många dl man samtidigt svettas ut anges inte. Som sagt, vi hoppas att vi inte behöver använda den.

Manuell watermaker, skall enligt uppgift avsalta 1.5 dl vatten på  10 minuter.

 Anledningen att vi inte kommer att satsa på en större watermaker är främst ekonomisk, vi vill iväg i år och då måste vi prioritera. Vi kommer att bunkra vatten på flaska till att dricka för våra överfarter och använda vattnet i tanken till att laga mat på och borsta tänderna. Enligt en uppgift som vi sett behöver man ca två liter vatten per dag och person för att dricka. Tvätta och diska skall man tydligen kunna göra i saltvatten. Laga mat så som potatis och pasta skall man också kunna göra med hälften saltvatten.  

Vi har även sytt en vattensamlare för att samla in regnvatten till tvätt och disk mm.  

Hemgjord vattensamlare sydd i gallon, skall testas ute på försommaren

 Varmt vatten är också en utmaning när det gungar. En kaffekittel med pip underlättar att hälla när det båten rör sig och kolla in den smarta ugnsvanten i vattensäker silikon. Skyddar både för värmen och vattnet😊.

 

 

 

 

 

Kommentera här: