Alla dessa saker!

En hel del tid av våra förberedelser inför ett år borta från Sverige och vårt hus går åt till att rensa. Vi har bott i vårt hus sedan 1991 och även om vi slängt saker under tiden så finns det mycket kvar. Nu har vi gått igenom vinden, många av barnens leksaker står fortfarande kvar där även efter rensningen, Sonens rum, källaren och det senaste är nu vårt eget sovrum.

Vi skall ju hyra ut huset under tiden vi är borta så mycket av det som ändå blir kvar skall vi packa ner i lådor och ställa in i ett rum i källaren.

Samtidigt som vi rensar så har vi nog aldrig behövt köpa in så mycket nya saker tidigare som vi gjort det senaste året, det handlar förstås om att rusta båten men även att göra färdigt för ett smidigt och säkert liv på båten både när vi seglar och när vi ligger i land.

En viktig säkerhetsdetalj är naturligtvis flytvästen. Vi har flytvästar som skall blåsa upp sig själv med hjälp av en gaspatron om vi skulle ramla i vattnet. Tydligen är det 8-10 % av dessa som inte blåser upp sig på grund av att gaspatronen gängar ur sig från utlösaren i flytvästen. Ett problem som är känt från tillverkaren och som åtgärdas med en säkring.

I tisdags kväll var vi därför på Medborgarskolan i Uddevalla och fick hjälp av S på Kryssarklubben att montera in en ny säkring och samtidigt kontrollera att gaspatron väger rätt och att flytvästen är tät. Skönt att ha det avprickat.  

 

Så i torsdagskväll var det dags för en sjuk och olycksfallsföreläsning med Jordenruntseglarklubbens avseglargrupp. SK som även han förbereder sig inför en långresa och som till vardags arbetar som akutsjuksköterska på båtambulansen höll i genomgången. En intressant genomgång av både sjukdomar, olycksfall och vaccinationer mm.

Vad skall man göra om man råkar ut för allt från benbrott till blindtarmsinflammation och vad behöver man ha med sig. Även här en hel del saker som vi behöver köpa in så som olika typer av förband och medicin mm. Här är veckans punkt att pricka av, att få recept på smärtstillande, allergimedicin och antibiotika. Anders skall träffa läkare i veckan för genomgång.

Under den trevliga kvällen fick jag även köpt in en begagnad tryckkokare som skall snabba upp matlagningen ombord. Snabb matlagning sparar på gasen och det säkra locket på en tryckkokare är praktisk när det gungar och kränger. Ser fram emot att testa matlagning i tryckkokaren.  Bilder på förhoppningsvis god mat kommer i kommande inlägg.

På fikauppehållet fick jag även tips om en bra manick som man sätter fast inuti flytvästen och som larmar ”Man över bord” om man ramlar i vattnet. Den skickar då ett larm till VHF radion och till AIS mottagaren både på vår båt och kan även ställas in till att larma på närliggande båtar. Visar även på några meter när var personen befinner sig.

Min största rädsla inför vårt äventyr är att jag skall vakna och vara ensam kvar på båten. Därav en snabb beställning av två manicker, MOB1 sändare. Nu skall jag förhoppningsvis sova lite skönare vilket kan vara värt en hel del.

Alla dessa saker… 

Fika på centralen på väg hem från Göteborg. Börjar bli tradition med en kopp varm choklad på stationen i väntan på att tåget skall gå :)

Kommentera här: